Mit hadeord: Vilkår
Af Katrine Madsen, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Borgercenter Børn og Unge Nørrebro-Bispebjerg, Københavns Kommune
Af Katrine Madsen, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Borgercenter Børn og Unge Nørrebro-Bispebjerg, Københavns Kommune
Mai-Britt Hadberg er ”sindssygt glad” for sit arbejde på Esbjerg Krisecenter. Hun har været sparringspartner på dialogværktøjer til børn, som gør det lettere at have børnesamtale på barnets præmisser.
Hvordan skal kravene til din nye overenskomst se ud? Mere fleksibel arbejdstid? Mere i løn? Flere seniorrettigheder? Højere løn og pension? Ret til introforløb til nyuddannede? Det er nu, at du sammen med dine kolleger kan få indflydelse på den kommende overenskomst og være med til at skabe konkrete forbedringer i jeres arbejdsliv.
Trygheden og tilliden er øget i socialt udsatte boligområder, mens den sociale sammenhængskraft går den anden vej. Det viser en undersøgelse fra VIVE, som Gunvor Christensen var leder af.
Der er stor forskel på studieparathed, faglighed og engagement blandt de studerende på socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, og det skaber nogle udfordringer, fortæller både undervisere og studerende. Generelt er der sket en markant ændring af sammensætningen af studerende på professionsuddannelserne, hvor flere kommer ind med lave karakterer. I 2022 havde 18 procent af de optagne på socialrådgiveruddannelsen en adgangsgivende karakter på under fire.
”Det er en kæmpe gevinst, at så mange unge fra uddannelsesfremmede hjem har mod på at tage en videregående uddannelse, fordi de brænder for at blive socialrådgivere.”
”Vi kan ikke bare vente på, at det bliver attraktivt at uddanne sig til socialrådgiver, mens vi ser på en nedadgående spiral, hvor kvaliteten af de færdiguddannede bliver ringere og ringere.”
Det er primært bekymringer over lønnen og arbejdsvilkårene i faget, der afholder unge med høje karakterer fra at vælge socialrådgiveruddannelsen. Mange vælger en universitetsuddannelse i stedet.
Vi har spurgt fire centrale aktører på uddannelsesområdet om, hvordan socialrådgivergiveruddannelsen kan gøres mere attraktiv – også for fagligt stærke studerende? Og om der er grund til bekymring over ændringen i sammensætningen af de studerende?
"Jeg har ingen illusioner om, at Barnets Lov løser alle de udfordringer, vi socialrådgivere kæmper med på børneområdet."
"Vores omdømme er vigtigt for vores trivsel."
"Deres far var døende, og de havde bedt om en familiesamtale – for at få hjælp til at gå gennem en svær periode sammen."
I slutningen af marts blev det længe ventede lovforslag til Barnets Lov genfremsat i Folketinget (L93). Et af de særlige og fremhævede elementer i loven er et ”nyt børnesyn” og flere rettigheder til barnet eller den unge. Spørgsmålet er, hvor mange nye rettigheder det reelt handler om, og hvori det nye består.
"Når nu det faktisk går fremad med at få både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund i arbejde, hvorfor så ikke gøre mere af det, der virker?"
Af Jane Ulstrup, socialrådgiver i Holbæk Kommunes ’Børn, Unge og Familier’
Skam er en af vores vigtigste følelser til at kunne handle etisk forsvarligt, siger Katja Balslev, som har skrevet en bog om skammens væsen. Hvis vi ignorerer skammen, bliver den destruktiv for den professionelle relation. Men hvad er skam, og hvordan påvirker den os selv og vores adfærd over for kolleger og borgere?
Cathrine Nielsen er socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant, Jobcenter Hvidovre