Socialrådgiveren 03/22

Indhold

”Min drivkraft er en stærk retfærdighedssans”

Michaela Lindblad blev tillidsrepræsentant for kollegerne i Varde Jobcenter tilbage i 2019. Dengang havde kun 24 ud af 60 socialrådgivere valgt at være medlem af DS. I dag er medlemstallet næsten fordoblet.

Beredskab sikrer en god modtagelse af ukrainske flygtninge

Vi hørte skud og brag, men vi oplevede ikke selv krigen. Vores mor tiggede os om at tage væk fra Ukraine til et sikkert sted, fortæller søstrene Ruzanna og Susanna Mailian. De er to blandt tusindvis af ukrainere, som er flygtet. Nu bor de i Roskilde, hvor socialrådgiver Anja Lund har været med til at tage imod dem. Krigen i Ukraine har skabt travlhed. Anja Lund beskriver det som en heftig tid, der også er god energi i.

Forskeren: Ukrainske flygtninges vej til job kan være lang

Selv om kvinderne, som er flygtet fra krigen i Ukraine, vil have lettere ved at finde arbejde end tidligere flygtninge, advarer forskningsprofessor Jakob Nielsen Arendt fra Rockwool ­Fonden mod at skrue forventningerne for højt op. Fra flere ­sider er der ellers store forventninger til, at de ukrainske kvinder, som er flygtet fra krigen, udgør en stor arbejdskraftreserve.

JURA: Alle har ret til en bisidder

Bestemmelsen om retten til at lade sig bistå findes i forvaltningslovens § 8 og følger herudover af et almindeligt princip om, at den, der kommer i forbindelse med den offentlige forvaltning, normalt kan lade sig repræsentere eller bistå af andre. Derfor gælder retten til at lade sig bistå i alle situationer, hvor en borger er i kontakt med en offentlig myndighed.

”Jeg lytter til deres fortællinger om vold, skam og fordomme”

Socialrådgiver Storm Lillevang arbejder som opsøgende gademedarbejder i et projekt for hjemløse LGBT+-personer. Der er en risiko for, at LGBT+-personer, som lever på gaden, oplever flere lag af utryghed, udstødelse og social isolation. Derfor er de ofte i mistrivsel i en periode af deres liv. Det har Storm Lillevang, der selv er transperson, også oplevet.

Ekspert: Kommuner behandler LGBT+-personer vidt forskelligt

Selv om der både i ­lovgivning og behandling af LGBT+-­personer er sket et paradigme­­skifte siden 2014, halter kommunerne fortsat bagefter. Det mener Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på ­Aalborg Universitetshospital.