Mit hadeord: Beskæftigelsesfremmende sanktioner
Af Anders Bruun Andersen er socialrådgiver i hjemløseenheden i Københavns Kommune
Af Anders Bruun Andersen er socialrådgiver i hjemløseenheden i Københavns Kommune
Det gør ondt på hende, når børn og unge har brug for hjælp, men ikke får den. Og det synes Anja Carlsen, at hun møder stadig oftere i sit arbejde i Den Sociale Døgnvagt i København.
Mere samarbejde og vidensdeling eller larm og evindelige forstyrrelser. Holdningerne er mange, men storrumskontorer er blevet et vilkår. Her kan du læse, hvordan I undgår støj og indretter de fysiske rammer bedst muligt.
Hvis storrumskontorerne ikke indrettes efter medarbejdernes behov, falder både trivsel og effektivitet markant, siger arbejdsmiljøekspert Ole Ryssel Rasmussen.
Kvinder med etnisk minoritetsbaggrund kan have meget svært ved at komme ud af dårlige ægteskaber. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE, som seniorforsker Anika Liversage har været hovedforfatter på.
– Den hårde opbremsning i 2013 var en chokeffekt, og så kravler tallene for tilkendelse af førtidspension stille og roligt op igen. Og det handler både om, at borgerne får kortere ture i karrusellen, og at de politiske signaler langsomt, men sikkert bliver sendt afsted. Arbejdsmarkedsforsker Dorte Caswell går bag om kritikken af kommunernes praksis på førtidspensionsområdet og giver et bud på, hvordan økonomien, men også de skiftende politiske signaler, præger tilkendelsen af førtidspension.
Nicolai lider af infantil autisme og paranoid skizofreni. Han skulle have haft førtidspension, så snart han fyldte 18 år, slår Ankestyrelsen fast, men måtte vente i over et år.
Flere kommuner har de seneste år valgt at spare på tildeling af førtidspensioner, når økonomien strammede. I Norddjurs Kommune frustrerer det socialrådgiverne, at pensionsnævnet gang på gang afviser de sager, som indstilles til førtidspension.
En gruppe socialrådgivere mødtes i starten af december med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for at give input til den kommende revision af førtidspensions- og fleksjobreformen. Vi har spurgt tre af dem, hvordan de oplever den nuværende lovgivning.
"For alles skyld skal vi have skabt familieafdelinger, hvor folk har lyst til at være i mange år."
"Jeg håber at der også bliver rum til etisk refleksion på arbejdspladserne"
Jeg har haft en usædvanlig sag i Slagelse. En forpagter kontakter mig, da hun er bekymret for de udsatte borgere, som bor på hendes hotel, da de snart skal smides ud af kommunen.
En tvangsmæssig anbringelse direkte fra fødegangen vil typisk være en formandsbeslutning – og betingelserne har givet anledning til tvivl i praksis.
"Når regeringen vil forpligte kommunerne til at anbringe ”fremmedkrigeres” børn, bryder de med grundlæggende socialfaglige og lovgivningsmæssige principper."
Af Rikke Wezelenburg, socialrådgiver, Frederiksberg
Trods stor fremgang på det danske arbejdsmarked er 71.000 personer langt fra arbejdsmarkedet. Størstedelen er kontanthjælpsmodtagere. I 2018 fandt kun hver tiende langt fra arbejdsmarkedet ordinær beskæftigelse. Det viser, at der er behov for målrettede indsatser for at hjælpe flere ind på arbejdsmarkedet.
Når arbejdet hverken er styret af økonomi eller kassetænkning, når socialrådgiverne får mulighed for at bruge og udvikle deres faglighed, når kollegaen altid har tid til at sparre om en svær sag, så styrker det både arbejdsmiljøet og kvaliteten i arbejdet.
Vi har udvalgt tre fortællinger fra kampagnen 'Tid til socialt arbejde', hvor socialrådgiverne har mulighed for at udfolde deres faglighed, fordi de har tid til deres arbejde. De gode historier vil blive bragt videre til politikerne sammen med eksempler fra de arbejdspladser, hvor der ikke er tid til at udføre arbejdet ordentligt.
Refleksion af Rowena Lee Jensen. der er socialrådgiver i Den Korte Snor, Københavns Kommune – en indsats med familierådgivning og kontaktperson.