LEDER: Indspark fra virkeligheden

"For alles skyld skal vi have skabt familieafdelinger, hvor folk har lyst til at være i mange år."

Den 1. januar 2020 sad jeg på en kanarisk ø med et glas champagne fra dagen før, kiggede på en lille iPad-skærm og ventede spændt sammen med min kæreste på at høre statsministerens nytårstale. Da Mette Frederiksen så tonede frem, og det viste sig, at hun næsten brugte en hel tale på børneområdet, blev jeg meget træt af at være så langt væk hjemmefra. For hvor har der været smæk på siden den tale. Medierne kimede Dansk Socialrådgiverforening ned, og vores formand Mads Bilstrup tog en ordentlig tørn hele vejen rundt i pressen.

Vi har taget positivt imod de politiske budskaber om, at et område, der er så centralt for rigtigt mange af jer medlemmer og så centralt i det sociale arbejde, har fået en så central plads i de politiske drøftelser.

Når vi taler om børns trivsel og tarv, er der to helt centrale omdrejningspunker for os i Dansk Socialrådgiverforening: Nemlig vores faglighed og vores arbejdsvilkår. Vi ved, at sagsbehandlerskift øger risikoen for sammenbrud i anbringelser. Vi ved, at det giver anledning til stor bekymring og frustration, når man får en ny socialrådgiver og skal fortælle sin historie forfra… igen.

Den manglende stabilitet i mange familieafdelinger gør det vanskeligt at skabe kontinuitet både i mødet med familien og i den skriftlige sagsbehandling. Så for alles skyld skal vi have skabt familieafdelinger, hvor folk har lyst til at være i mange år, og hvor man ikke stopper på grund af stress.

I regeringens åbning af debatten om børneområdet vil vores indspark være dem fra virkeligheden. Hvor intentioner møder praksis. Vi bruger jeres historier til at skabe nuancer i debatten. Både med forslag til, hvordan man lovgivningsmæssigt kan skabe bedre kontinuitet for børnene, men det er i høj grad også med forslag til, hvordan man skaber #tidtilsocialtarbejde, faglig oplæring og udvikling, så vi socialrådgivere kan holde i mange år.

Leder bragt i fagbladet Socialrådgiveren #2 2020.