Socialrådgiveren 6/20

Indhold

Guiden: Sådan passer du på din ryg

Det kan være ekstra krævende med voksende arbejdsbunker eller fortsat hjemmearbejde på grund af corona – både for psyken og kroppen. Her er en række gode råd til, hvordan du forebygger rygsmerter.

Guiden: Rygproblemer handler om andet end muskler og led

Hvor fokus i mange år har været dyre ergonomiske stole og råd om at sidde ret op og ned, viser forskningen, at man ikke skal sidde på en bestemt måde for at undgå rygproblemer. Det handler om at sidde afslappet og lave enkle fysiske øvelser, fortæller rygspecialist Casper Glissmann Nim.

Social kontrol: ”Den nat han bandt mine fødder besluttede jeg at gå”

I mere end ti år var Sara udsat for social kontrol og vold fra sin jordanske mand og ­svigerfamilie. Efter tre år på flugt og flere år med angst og ­depression læser hun i dag 10. klasses enkeltfag og drømmer om at blive sygeplejerske. Hun ville ønske, hun havde haft et netværk og mere viden om sine rettigheder, så hun kunne have sagt fra langt tidligere.

Politikere og eksperter uenige om hårdere kurs mod social kontrol

Hver tredje jobcentermedarbejder i København oplever, at social kontrol holder etniske minoritetskvinder væk fra arbejdsmarkedet. Regeringen har varslet, at den vil stille krav om 37 timers aktivering til borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Men vil det få flere kvinder, som udsættes for social kontrol i job? Nej, lyder det fra tre aktører på området.

To sider af samme sag: Social kontrol

Vi har spurgt en politiker og en forsker om, hvordan flere kvinder med etnisk minoritetsbaggrund – herunder kvinder udsat for social kontrol – kommer ind på arbejdsmarkedet.

JURA: Partshøring af børn

Når børn får traditionelle ”voksenrettigheder”, skal rettighederne udmøntes, så fremgangsmåden er indrettet til børnene.

First movers i det offentlige: Tre dages weekend er som en lille ferie

De arbejder kun fire dage om ugen på rådhuset i Odsherred Kommune. Fredag er lukkedag. Men er det godt for krop og sjæl at restituere i tre dage – eller er det alt for presset at skulle nå det samme på fire dage som på normalt fem? Den første evaluering af forsøget er overvejende positiv.

Firedages ­arbejdsuge

Vi har spurgt DS’ ­regionsformand, arbejdsmarkedschefen i ­Odsherred Kommune og ­forskeren, der følger forsøget, om udfordringerne ved at indgå en aftale om en firedages ­arbejdsuge.