Mit hadeord: Øjenhøjde
Af Rikke Troelsen, socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant, Jobcenter København
Af Rikke Troelsen, socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant, Jobcenter København
Den nye hverdag med corona giver udfordringer med kontakt til kvinderne for Mette Bechsgaard Høgh – men også nye perspektiver på sammenholdet mellem kollegerne på krisecenteret i Odense.
Det kan være ekstra krævende med voksende arbejdsbunker eller fortsat hjemmearbejde på grund af corona – både for psyken og kroppen. Her er en række gode råd til, hvordan du forebygger rygsmerter.
Hvor fokus i mange år har været dyre ergonomiske stole og råd om at sidde ret op og ned, viser forskningen, at man ikke skal sidde på en bestemt måde for at undgå rygproblemer. Det handler om at sidde afslappet og lave enkle fysiske øvelser, fortæller rygspecialist Casper Glissmann Nim.
Flere med anden etnisk baggrund bor i udvidede familier, viser en ny undersøgelse, som seniorforsker Anika Liversage bidrager til. Og de store familier kan betyde, at flere bliver smittede.
I mere end ti år var Sara udsat for social kontrol og vold fra sin jordanske mand og svigerfamilie. Efter tre år på flugt og flere år med angst og depression læser hun i dag 10. klasses enkeltfag og drømmer om at blive sygeplejerske. Hun ville ønske, hun havde haft et netværk og mere viden om sine rettigheder, så hun kunne have sagt fra langt tidligere.
Hver tredje jobcentermedarbejder i København oplever, at social kontrol holder etniske minoritetskvinder væk fra arbejdsmarkedet. Regeringen har varslet, at den vil stille krav om 37 timers aktivering til borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Men vil det få flere kvinder, som udsættes for social kontrol i job? Nej, lyder det fra tre aktører på området.
Vi har spurgt tre socialrådgivere om, hvad der holder etniske minoritetskvinder væk fra arbejdsmarkedet – og hvordan vi bedst kan hjælpe kvinder ud af social kontrol og ind i beskæftigelse.
Vi har spurgt en politiker og en forsker om, hvordan flere kvinder med etnisk minoritetsbaggrund – herunder kvinder udsat for social kontrol – kommer ind på arbejdsmarkedet.
"Med ensidig satsning på økonomisk straf, risikerer vi at miste kontakten helt til en masse kvinder, der så bliver endnu mere isolerede."
"Bunken af opgaver kommer til at kræve meget af alle socialrådgivere."
af Louise Marie Friis, der er sundhedssocialrådgiver ved Odense Universitetshospital
Når børn får traditionelle ”voksenrettigheder”, skal rettighederne udmøntes, så fremgangsmåden er indrettet til børnene.
"Børn får positive mulighedsbetingelser og noget vigtigt med sig videre i livet, hvis de har været anbragt i netværket."
Af Signe Færch, socialrådgiver i Gentofte, Kommunes Børneteam og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Socialrådgiverforening
32 love. 2.213 paragraffer. 908 bekendtgørelser, cirkulærer og cirkulæreskrivelser, vejledninger, skrivelser og meddelelser. 483 lovændringer på lidt over tolv år. Love ændres op til 13 gange på ét år. Der er ikke noget at sige til, at det er svært at finde rundt på det socialretlige område.
De arbejder kun fire dage om ugen på rådhuset i Odsherred Kommune. Fredag er lukkedag. Men er det godt for krop og sjæl at restituere i tre dage – eller er det alt for presset at skulle nå det samme på fire dage som på normalt fem? Den første evaluering af forsøget er overvejende positiv.
Vi har spurgt DS’ regionsformand, arbejdsmarkedschefen i Odsherred Kommune og forskeren, der følger forsøget, om udfordringerne ved at indgå en aftale om en firedages arbejdsuge.
Refleksion af Mette Brix er socialrådgiver i Rødovre Jobcenter, og hun er også fællestillidsrepræsentant for sine kolleger. Fortalt til Susan Paulsen