Guiden: Rygproblemer handler om andet end muskler og led

Hvor fokus i mange år har været dyre ergonomiske stole og råd om at sidde ret op og ned, viser forskningen, at man ikke skal sidde på en bestemt måde for at undgå rygproblemer. Det handler om at sidde afslappet og lave enkle fysiske øvelser, fortæller rygspecialist Casper Glissmann Nim.

Rygproblemer er en folkesygdom, for mennesket er slet ikke bygget til en masse stillesiddende arbejde, fysisk inaktivitet og for manges vedkommende lidt for mange kilo på kroppen. Faktisk er ryggen oprindeligt bygget til primater, der kravlede på alle fire, og selv om menneskets ryg har udviklet sig løbende hen over evolutionen, så volder ryggen ofte problemer.

Men hvor der siden 1980’erne har været konsensus om, at uspecifikke rygsmerter skulle forebygges og hindres blandt andet ved hjælp af dyre ergonomiske stole – gerne uden ryglæn, via stabiliserende rygøvelser, der gjorde ryggen stærkere, og med råd om, at det at sidde ret op og ned var den mest korrekte sidestilling, så er der sket store ændringer de seneste år.

– Der er sket et paradigmeskifte, hvor vi på de specialiserede rygcentre med base i forskning nu rådgiver på en helt anden måde. Fokus er, at der ikke findes korrekte siddestillinger. Vi rådgiver i dag om at sidde afslappet og behageligt, at skifte stillinger og lave nogle simple øvelser, bevæge sig og holde sig fysisk aktiv, fortæller Casper Glissmann Nim.

Bevæg dig

Tidligere håndterede man ofte akut ondt i ryggen ved at lægge sig ned og måske blive sygemeldt, men ifølge Casper Glissman Nim viser forskningen, at det er bedre at være i bevægelse.

– Noget af det allervigtigste er, at man som borger og rygpatient ikke er bange for at bevæge sig. Eller er bange for at noget går i stykker, hvis man har ondt i ryggen.

Ifølge Casper Glissman Nim handler paradigmeskiftet også om, at den engelske professor og ortopædkirurg Gordon Waddells biopsykosociale model om ryggen har fundet indpas.

– Selv om Gordon Waddells model om at kigge på rygsmerter i et multifaktuelt perspektiv allerede kom tilbage i 1980’erne, er den først slået igennem de seneste 5-10 år – og især i hospitalsregi.

– Tidligere så man rygsmerter som noget, der udelukkende handlede om muskler og led, men nu ser vi rygsmerterne i en sammenhæng mellem det biologiske/fysiologiske, psykologiske og sociale.

– Altså en sammenhæng mellem det stillesiddende arbejde, måske angst for at bevæge sig på grund af smerter, en dårlig chef eller anden utilfredshed med sit arbejde eller sin tilværelse. Samtidig hænger ting som stress, depression og søvn meget tæt sammen med rygproblemer.

» Læs også: Guiden: Sådan passer du på din ryg


Casper Glissmann Nim er kiropraktor og ph.d.-stipendiat på Rygmedicinsk Forskning/Rygcenter Syddanmark på Sygehus Lillebælt.
Han påpeger, at stress, depression, dårlig søvnrytme og manglende socialt samvær har stor indflydelse på rygsmerter.