REGIONSLEDER: Nedlukning efterlader os med bunker af opgaver

"Bunken af opgaver kommer til at kræve meget af alle socialråd­givere."

Vi lever i en Covid19-tid, hvor intet er, som det plejer. Hverken i vores professionelle eller private liv. I skrivende stund har vi i Dansk Socialrådgiverforening (DS) arbejdet hjemmefra i otte uger – ligesom rigtig mange af jer medlemmer. Det er en mærkelig tid på godt og ondt.

Da Danmark blev lukket ned, startede vi med at bekymre os om, hvorvidt vi kunne arbejde hjemmefra. Og hvorvidt dem, som arbejder i kritiske funktioner, kunne være beskyttede på arbejdspladserne. Vi lærte dog hen ad vejen, at meget kan lade sig gøre, hvis vi bare tænker vores arbejdsdag og det sociale arbejde på nye og anderledes måder.

I Region Nord har vi de sidste par måneder udviklet vores måder at være i kontakt med medlemmer og tillidsvalgte langt mere, end vi har gjort i al den tid, jeg har været en del af DS. Og selv om jeg er varm fortaler for det fysiske møde, som det mest relationsskabende og meningsfyldte i vores arbejde, så må jeg indrømme, at vi kan langt mere med alternative kommunikationsformer, end jeg havde forestillet mig.

Vi holder klubmøder, TR-møder, temamøder og webinarer i den virtuelle verden. Vi holder møder med enkeltmedlemmer, med arbejdsgivere og med samarbejdspartnere. Vi er tæt på hinanden på afstand, hvilket jeg håber, vi kan holde fast i, når vi i nærmeste fremtid forventes gradvis at vende tilbage til vores arbejdspladser.

Der er dog steder, hvor det, at tænke det sociale arbejde anderledes, ikke har kunnet fungere. Der er derfor opgaver, der venter. Opgaver, som har hobet sig op, og som der skal samles op på. For når det drejer sig om samfundets mest udsatte grupper, så er der mange, der ikke har kunnet tilpasse sig en virtuel virkelighed eller har kunnet profitere af en anderledes kontakt. Og nogen har slet ikke haft den vante kontakt med ”systemet” og er nu i en forværret tilstand. Mange borgere er i venteposition og kommer på grund af nedlukningen til at vente endnu længere på en afklaring af deres sag.

Bunken af opgaver kommer til at kræve meget af socialrådgivere i alle funktioner. Af jeres faglighed og jeres samarbejde. Og af jeres arbejdspladser. Så pas på hinanden derude – og husk, at DS stadig er tæt på, også når vi ikke er fysisk til stede.