Mit hadeord: Tilbud
Af Trine Vistisen, socialrådgiver i Jobcenter København.
Af Trine Vistisen, socialrådgiver i Jobcenter København.
Mia Hamann Sønderholm ser frem til regeringens kommende tiårsplan for psykiatrien. Og hun har ét stort ønske til den.
Det kræver både bevidsthed og øvelse at få børn og unge til at deltage i deres egen sag. Her får du nogle bud på, hvordan du kan udvikle og forbedre din faglige praksis.
Børn og unge føler sig langt fra altid set, hørt og anerkendt i socialrådgivernes behandling af deres sag, selv om de har krav på at blive inddraget. Det samfundsansvar bør socialrådgiverne og deres ledere tage meget alvorligt, mener ekspert.
Tidlig opsporing af tegn på radikalisering og risikoadfærd er kernen i forebyggelsesstrategien mod radikalisering. Derfor spiller socialrådgivere en central rolle i strategien, men de er kritiske overfor begrebet radikalisering, viser Gina Lydersens forskning.
Halvdelen af socialrådgiverne oplever kritisable forhold på jobbet, som efter deres opfattelse burde debatteres mere åbent på arbejdspladsen, og en tredjedel oplever kritisable forhold, som offentligheden burde få kendskab til. Det viser en ny rundspørge, som Dansk Socialrådgiverforening har lavet.
Har du ytret dig om kritisable forhold på din arbejdsplads? Hvad kom der ud af det, fik det konsekvenser for dig og ville du hellere have brugt en whistleblowerordning? Det har vi spurgt seks socialrådgivere om.
Maja Ekberg-Hansen har selv været whistleblower. Nu sidder hun som borgerrådgiver på den anden side af bordet og tager imod henvendelserne til Frederiksberg Kommunes whistleblowerordning.
Fra den 17. december bliver whistleblowerordninger lovpligtige for alle organisationer og virksomheder med mere end 249 ansatte. Mette Langelund Klit, lektor og cand.jur. på Københavns Professionshøjskole, fortæller om loven og understreger, at en whistleblowerordning skal bruges med omtanke og som et supplement.
"Skal vi ikke forpligte hinanden på ikke at lade whistleblowerordningen blive en sovepude? Og rejse krav om en åbenhedskultur på arbejdspladsen."
"Noget tyder på, vi er på vej tilbage til rødderne. Det er helt rigtigt."
Jeg krydser fingre for, at det tredje stik knækker kurven.
Selvom reglerne om ressourceforløb blev præciseret i 2018, viser en fokusrevision af kommunernes praksis fra 2020, at der stadig er problemer med at overholde lovgivningen og med kvaliteten af det sociale arbejde i ressourceforløbene. Folketinget har på ny justeret reglerne med virkning fra 1. januar 2022.
"Min erfaring er, at vi desværre slet ikke er gode nok til at opdage og behandle traumer hos flygtningebørn"
Af Jeppe Bülow Sørensen, socialrådgiver og projektleder i foreningen Grønlandske Børn i Aalborg
Ikke siden slutningen af 1980’erne har der været så få offentligt ansatte per indbygger i Danmark, som der har været de seneste år. Det skyldes et drastisk fald de seneste ti år, og den nye velfærdslov vil nok stoppe blødningen, men ikke rette op på de mange år med nedskæringer.
Thomas Korsgaard håbede det meste af sin barndom på, at nogen skulle få øje på volden og den kummerlige opvækst i hjemmet på landet. Men han håbede faktisk ikke på hjælp fra ’nogen fra kommunen’. Til gengæld tænkte han meget over, hvad der ville ske, hvis hans far døde.
Hanne Blindbæk er nyuddannet socialrådgiver, Kolding Jobcenter.