REGIONSLEDER: Helhedssynet er vores kernefaglighed

"Noget tyder på, vi er på vej tilbage til rødderne. Det er helt rigtigt."

Et tværfagligt projekt som ’Opgang til opgang’ er enormt inspirerende. Her besøger kommunens folk familier i Gellerupparken for at skabe tillidsfulde relationer, der skal drive forandringen.

På årets Socialrådgiverdage hørte jeg projektleder Pernille Randrup-Thomsens oplæg om ’Opgang til opgang’. Deres metode kigger til den engelske pioner i socialt arbejde Hilary Cottam og hendes ’Relationel velfærd’. Familierne er eksperter i eget liv og fortæller, hvilken slags hjælp de har brug for. Helhedssynet er i højsædet.

I det hele taget fyldte en nuanceret, tværfaglig og helhedsorienteret tilgang på Socialrådgiverdagene i november. Helhedssynet gik igen i samtaler, debatter og workshops om vores kernefaglighed, der var tema i år.

Jeg blev så stolt af at være socialrådgiver. Stolt over mine engagerede og nysgerrige fagfæller, der brænder for socialt arbejde og for at skabe positiv forandring i andre menneskers liv. Det til trods for, at rammerne ikke altid er til stede for det socialfaglige arbejde. Ofte er vi socialrådgivere en udskældt faggruppe, fordi vi opfattes som repræsentanter for et firkantet system.

Måske af samme grund er det ekstra værdifuldt for os at samles om vores fag – om de udfordringer og dilemmaer, vi møder i vores arbejde. I en presset hverdag er der sjældent tid til at udveksle refleksioner om kernefaglighed, ny forskning og forholdet mellem idealer og virkelighed.

Idealet om at have øje for de mange aspekter, som har indflydelse på et menneskes situation, var også moderne, dengang jeg blev færdig som socialrådgiver for 21 år siden. Her kunne én afdeling samle medarbejdere på både familieområdet, beskæftigelse, ungeindsatser og kontanthjælp eksempelvis. Det tilskyndede til sparring og inddragelse af flere aspekter i en sag.

Siden er vores arbejde som generalister blevet vanskeliggjort af siloer: Afdelinger og forvaltninger, som tilmed kan være placeret på forskellige lokationer. Vi er gået fra at være generalister med gode muligheder for at se helheden til at skulle være specialister på lige præcis ét område.

Noget tyder på, vi er på vej tilbage til rødderne. Og efter min mening er det helt rigtigt. Helhedssynet er en vigtig del af vores kernefaglighed.