Mit hadeord: Proces
Af Jesper Nissen - Socialrådgiver, faglig koordinator, Jobcenter Fredericia.
Af Jesper Nissen - Socialrådgiver, faglig koordinator, Jobcenter Fredericia.
Tidlig pension bør også gælde psykisk nedslidte, mener Lone Persson. Hun har været sygemeldt med stress – men er tilbage på job. Hun oplever arbejdsglæde, når det lykkes at rykke en kriseramt familie.
Er du i tvivl om, hvilken efter- og videreuddannelse du skal vælge, og om du har tid til at fordybe dig? Vi har samlet en række gode råd, som kan inspirere dig.
Du skal gøre op med dig selv, hvordan dit arbejdsliv skal se ud om fem til ti år – og være bevidst om, at dit valg af efter- og videreuddannelse kan føre til forskellige karriereveje, lyder det fra ekspert.
Hver tiende af tidligere anbragte unge oplever perioder med hjemløshed. Det samme er kun gældende for en halv procent af de unge, der ikke har været anbragt. Det viser ny undersøgelse af unges hjemløshed, som seniorforsker Lars Benjaminsen fra VIVE har ansvaret for.
Otte ud af ti socialrådgivere oplever, at de ikke har mulighed for at sætte hurtigt ind med hjælp – og over halvdelen af dem peger på, at det er den omfattende børnefaglige undersøgelse, som forsinker hjælpen. Dansk Socialrådgiverforening foreslår et enklere, smidigere og mere fleksibelt system, som skal sikre barnet hjælp indenfor 10 arbejdsdage.
Vi har bedt socialrådgivernes næstformand svare på tre skarpe spørgsmål om Dansk Socialrådgiverforenings udspil ”Tæt på Barnet”.
I blot 11 ud af 98 kommuner kan børn henvende sig direkte til en social døgnvagt, hvor de får kontakt til en relevant fagperson. I de fleste kommuner skal børnene uden for normal åbningstid kontakte politiet for at få akut hjælp. DS foreslår, at alle kommuner skal have pligt til at oprette en ”Børnenes indgang”.
Vi har spurgt fem socialrådgivere, om de har mulighed for at sætte hurtigt ind med støtte til udsatte børn og unge og deres familier. De har alle deltaget i Dansk Socialrådgiverforenings ressourcegruppe, som har bidraget til DS’ indspark til den kommende ”Barnets Lov”, som statsministeren annoncerede i sin nytårstale.
"Vi sætter retning med konkrete og realistiske løsninger, der er blevet til i samarbejde og med fagligheden i centrum – til gavn for de børn, som har brug for vores indsats."
"Generelt har hverdagens små succeser været de største."
af Karina Rohr Sørensen, Leder, Den Sociale Døgnvagt, Københavns Kommune
Udgifter til advokat eller anden professionel bistand er efter Ankstyrelsens vurdering hverken en nødvendig merudgift eller en rimeligt begrundet enkeltudgift. Men lever kommunen ikke op til grundlæggende forvaltningsretlige forpligtelser, så kan det udløse erstatning for udgifterne. Det fremgår af en landsretsdom.
"Hvordan kunne der være så stor forskel på kommunernes vurderinger?"
Af Sanne Sanaa, socialrådgiver, Center for Børn og Familie, Myndighed og tilsyn i Rønne
Den sociale arv og de sociale forskelle i sundhed er mindre i Polen, Slovakiet og Bulgarien end i Danmark. En del af forklaringen kan være, at de højtuddannede danskere er endnu sundere end højtuddannede i andre lande, og det gør forskellene mere markante.
Forråelse kommer af afmagt skabt af blandt andet moralsk stress, omsorgstræthed og pseudoarbejde, og derfor er velfærdsmedarbejdere som socialrådgivere også i risiko for at blive ramt af forråelse, mener psykolog og forfatter Dorthe Birkmose.
Fagbladet har talt med to socialrådgivere, som har oplevet tegn på forråelse. De mener begge, at hvis forråelse skal forebygges, kræver det, at man på arbejdspladserne kan tale helt åbent om risiko for forråelse. De har begge haft gavn af supervision.
Refleksion af Rikke Troelsen, socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant, Fremskudt beskæftigelsesindsats, Jobcenter København, nyvalgt medlem af DS’ hovedbestyrelse.