Socialrådgiveren 06/23

Indhold

”Vi har fokus på løsninger – og handler på det”

I Københavns Kommune er et forsøg med socialrådgivere på ældreområdet blevet permanent – og der er opnormeret fra to til fem socialrådgivere. En af dem er Lasse Borre Jensen, som hjælper udsatte ældre med udfordringer i en stadig mere kompleks digital virkelighed

Guiden: Styrk din praksis med refleksiv sparring

Kollegial refleksiv sparring giver dig nye perspektiver på en sag, så du kan træffe bedre fagligt begrundede beslutninger. Socialt arbejde er fyldt med dilemmaer og komplekse problemstillinger, hvor der ­sjældent er én rigtig løsning. Ved at tage dig tid til at tillade dine kollegaer omsorgsfuldt at udfordre dine løsninger, får du øje på dine egne blinde vinkler og forudindtagede holdninger.

Guiden: Træk tempoet ud af arbejdet

Jo vildere og mere komplekse problemer, man arbejder med, desto større behov har man for at udforske mulige vinkler og perspektiver med kollegaernes hjælp. Det giver en bedre begrundet praksis, siger Leif Tøfting Kongsgaard, ekspert i refleksiv sparring.

Forskeren: ”Social arv virker ikke ens for alle”

Ny forskning viser, at for børn fra familier med lav indkomst har forskelle i uddannelse meget lille betydning for, hvem der klarer sig bedst målt på indkomst. Her er det i stedet langt det mest afgørende, om man som voksen får et job eller ej.

Barnets lov: ”Vi arbejder på at få lovens intentioner ind under huden”

- Vi er nødt til at lade organisationen smage på det og massere det igennem. Derfor begyndte vi også, inden loven var vedtaget, så vi kan nå at få lovens intentioner ind under huden, fortæller Charlotte Bøcher, der er børne- og familiechef i Favrskov ­Kommune. Hun kalder loven en gave – og lægger ikke skjul på, at det er en krævende en af slagsen. De har været i gang med forberedelserne i et år, men der er stadig lang vej.

Forventninger til Barnets Lov

Hvordan forbereder I jer til Barnets Lov? Hvordan forventer du, at Barnets Lov kommer til at påvirke din praksis? Det har vi spurgt tre socialrådgivere om.

Barnets lov: At mestre børneinddragelse

Ifølge aftalen ’Børnene Først’ skal en ny børnerådgiveruddannelse styrke socialrådgivernes børnefaglighed. To eksperter og Dansk Socialrådgiverforening ser et stort behov for kompetenceløft gennem videreuddannelse.

MIT ARGUMENT: Forebyg chikane og trusler

Af Ann Chalotte Havndrup Johansen, socialrådgiver, Job- og sygedagpengerådgiver samt tillidsrepræsentant for social- og arbejdsmarkedsområdet i Nordfyns Kommune

”Hvor ligeglade kan vi være med andre mennesker?”

Socialrådgivernes fag er ikke bare sindssygt vigtigt – det er også meget symbolsk for, om vi overhovedet har en velfærdsstat. Sådan siger forfatter Katrine Marie Guldager, der er aktuel med en kritisk samtidsroman, hvor hovedpersonen er socialrådgiver.

Realitetstjek af samtidsroman

Socialrådgiver Sisi Ploug Pedersen hjalp Katrine Marie Guldager med researchen til ”Endnu en dag i Guds skaberværk”. Da romanen var færdig, fik hun mulighed fra at realitetstjekke teksten, inden den gik i trykken.