Refleksion: ”Hvordan kan jeg bedst muligt passe på mine kollegaer?”

Maja Kolmos Grønbæk er socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Familieretshuset, Ringsted

Refleksion: ”Hvordan kan  jeg bedst muligt passe på mine kollegaer?”

Foto: Lisbeth Holten

Det har været lidt af en mundfuld at gå rundt med en viden i flere uger, som man ikke kunne dele med sine nære kolleger: Det blev meldt ud, at cirka 100 ansatte i Familieretshuset ville blive afskediget på grund af nedskæringer – heraf flere medlemmer af Dansk Socialrådgiverforening.

Jeg har naturligvis været meget optaget af, hvordan jeg som tillidsrepræsentant bedst muligt kunne passe på mine kollegaer. Rådgive dem om deres rettigheder og lytte til deres frustrationer både over ledelsen og hele situationen – og så dem, der allerede var begyndt at søge andet job. Alle var selvfølgelig under lup, men det var ikke alle, der skulle opsiges.

Det er mange kasketter at bære på en gang: At være lokal tillidsrepræsentant, at sidde med i det centrale Hovedsamarbejdsudvalg og være på forkant med situationen – i dialog med ledelsen – og at være en god kollega. Det kan godt skabe lidt kasketforvirring, men jeg håber, at mine kolleger – både dem, der desværre er blevet varslet afskediget, og dem, som skal fortsætte arbejdet i Familieretshuset, synes, at det har været brugbart. Og at de trods den svære situation har oplevet en form for samhørighed.

Selv om alle klart nok var optagede af deres egen situation, var der stor opbakning til det faglige fællesskab, da Dansk Socialrådgiverforening og jeg sammen med de fire øvrige tillidsrepræsentanter i Familieretshuset inviterede til et landsdækkende virtuelt klubmøde. Det var dagen efter, at den kommende fyringsrunde var blevet varslet. Og midt i modløsheden blev det bemærket, at DS’ forkvinde havde været på TV for at advare imod besparelserne.

Vi har også alle en direkte livline til råd og vejledning fra Dansk Socialrådgiverforening. Jeg håber, at mine kolleger synes, at deres tillidsrepræsentant har været der for dem og givet dem relevante oplysninger. Det har været overvældende – og i bund og grund havde man bare lyst til at give sine kolleger et kram. Det har jeg også gjort.


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.