Socialrådgiveren 04-05/21

Indhold

Guiden: Sådan forebygger du omsorgstræthed

Som socialrådgiver arbejder du typisk i et mentalt højrisikojob, hvor du møder kriseramte og traumatiserede mennesker eller har opgaver, som på anden måde stiller store krav om indlevelse og om at håndtere smertefulde følelser. Guiden giver dig en række gode råd, som kan være med til at beskytte mod omsorgstræthed.

Guiden: Det er en holdsport at holde balancen

Det er en udfordring at have et arbejde, hvor du dag efter dag stilles over for høje følelsesmæssige krav, hvor du bliver emotionelt påvirket. Derfor er det ifølge krisepsykolog Rikke Høgsted afgørende, at hele organisationen forstår, at det er en holdsport at forebygge omsorgstræthed.

Relationel velfærd: Familierne stoler på at vi lytter til deres behov

Når kommunens folk besøger familierne i ’Opgang til Opgang’ i Gellerupparken, er silotænkningen og ekspertrollen byttet ud med nysgerrighed og tillid. Inspirationen kommer fra Hilary Cottam, som opfandt begrebet ’relationel velfærd’, hvor tillidsfulde relationer er den primære forandringskraft. Projektleder Pernille Randrup-Thomsen fortæller, hvorfor det giver mening at give bostøtte til bedstemor eller midler til at renovere en lejlighed.

Relationel Velfærd: ”Det er en omvæltning at møde borgeren uden en fast dagsorden”

Magtbalancen og dagsordenen om, at borgeren skal passe ind i vores kasser, er helt forrykket. Nu træder vi ind i deres hjem, tager skoene af og hænger jakken der, hvor de beder os om. Det gør os åbne på en helt anden måde. Det er både befriende og svært, fortæller to socialrådgivere om mødet med familierne i ’Opgang til Opgang’ i Gellerup.

JURA: Et menneskeretligt perspektiv på tvangsbortadoption

Adoption uden samtykke er ultimativt den mest indgribende afgørelse over for en familie. Derfor handler en række domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om netop tvangsadoption i relation til spørgsmålet om en eventuel krænkelse af artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention – om retten til respekt for familielivet.

Kvindefag i historisk skruetvinge

Analyse af lønhierarkiet mellem 13 faggrupper i den offentlige sektor fra henholdsvis 1969 og 2019 viser, at lønhierarkiet har stået i stampe de seneste 50 år. Det går ud over nutidens kvindefag og svækker ligestilling på arbejdsmarkedet.

Hver anden forælder til anbragte børn får ingen støtte

Kun 48 procent af de forældre, der har deres børn anbragt uden for hjemmet, har en støtteperson, modtager familiebehandling eller får et af de andre tilbud, som kommunerne kan give forældrene, mens deres børn er anbragt. Det viser en undersøgelse fra VIVE, og forskeren bag kalder det tal alt for lavt.