Mit hadeord: Værdig sagsbehandling
Af Lone Engels, socialrådgiver, Jobcenter København
Af Lone Engels, socialrådgiver, Jobcenter København
Jo mere Susanne Both tænker over lønnen i kvindedominerede fag, jo mere ”rasende feminist” bliver hun. Derfor er hun medstiller af et borgerforslag om at ophæve tjenestemandsreformen fra 1969.
Som socialrådgiver arbejder du typisk i et mentalt højrisikojob, hvor du møder kriseramte og traumatiserede mennesker eller har opgaver, som på anden måde stiller store krav om indlevelse og om at håndtere smertefulde følelser. Guiden giver dig en række gode råd, som kan være med til at beskytte mod omsorgstræthed.
Det er en udfordring at have et arbejde, hvor du dag efter dag stilles over for høje følelsesmæssige krav, hvor du bliver emotionelt påvirket. Derfor er det ifølge krisepsykolog Rikke Høgsted afgørende, at hele organisationen forstår, at det er en holdsport at forebygge omsorgstræthed.
Når kommunens folk besøger familierne i ’Opgang til Opgang’ i Gellerupparken, er silotænkningen og ekspertrollen byttet ud med nysgerrighed og tillid. Inspirationen kommer fra Hilary Cottam, som opfandt begrebet ’relationel velfærd’, hvor tillidsfulde relationer er den primære forandringskraft. Projektleder Pernille Randrup-Thomsen fortæller, hvorfor det giver mening at give bostøtte til bedstemor eller midler til at renovere en lejlighed.
Magtbalancen og dagsordenen om, at borgeren skal passe ind i vores kasser, er helt forrykket. Nu træder vi ind i deres hjem, tager skoene af og hænger jakken der, hvor de beder os om. Det gør os åbne på en helt anden måde. Det er både befriende og svært, fortæller to socialrådgivere om mødet med familierne i ’Opgang til Opgang’ i Gellerup.
Hvad forventer du dig af ’Opgang til Opgang’ – og hvordan kan erfaringerne bruges i fremtidens beskæftigelsesindsats? Det har vi spurgt to medlemmer af projektets styregruppe og en politiker om.
Hilary Cottam, engelsk pionér i socialt arbejde, opfordrer til, at vi gentænker velfærdssystemerne, så vi lader mennesker og relationer mellem mennesker være styrende for den hjælp, vi giver.
De er udsatte i Grønland, fordi tilbuddene er for unuancerede – og udsatheden fortsætter i Danmark. For de udsatte grønlændere kender ikke det danske system og kan ikke navigere i det, viser Mille Schiermachers forskning.
"Der er ingen saglige argumenter for, at fag med flere kvinder end mænd, men samme uddannelseslængde, skal lønnes lavere."
"På nogle arbejdspladser blev socialrådgiverne betragtet som ’flødeskum'"
Af Ida Louise Jervidalo, der er fællestillidsrepræsentant, Beskæftigelse, Aarhus Kommune
Adoption uden samtykke er ultimativt den mest indgribende afgørelse over for en familie. Derfor handler en række domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om netop tvangsadoption i relation til spørgsmålet om en eventuel krænkelse af artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention – om retten til respekt for familielivet.
"Gad vide, hvor mange andre sygemeldte, der som mig nu ser sig som værende langt fra arbejdsmarkedet?"
Af Ditte Løjborg, leder af Den Kriminalpræventive Enhed, Slagelse Kommune
Analyse af lønhierarkiet mellem 13 faggrupper i den offentlige sektor fra henholdsvis 1969 og 2019 viser, at lønhierarkiet har stået i stampe de seneste 50 år. Det går ud over nutidens kvindefag og svækker ligestilling på arbejdsmarkedet.
Kun 48 procent af de forældre, der har deres børn anbragt uden for hjemmet, har en støtteperson, modtager familiebehandling eller får et af de andre tilbud, som kommunerne kan give forældrene, mens deres børn er anbragt. Det viser en undersøgelse fra VIVE, og forskeren bag kalder det tal alt for lavt.
Hvordan sikrer vi forældre til anbragte børn den bedste støtte? Det har vi spurgt tre aktører på området om.
Martin Pedersen, socialrådgiver og leder af Tangkær SP, et socialpsykiatrisk botilbud for voksne med komplekse og svære psykiske lidelser. En del af de 42 beboere har en retslig foranstaltning.