”Jeg er drevet af, at der skal gøres noget. Nu”

Jo mere Susanne Both tænker over lønnen i kvindedominerede fag, jo mere ”rasende feminist” bliver hun. Derfor er hun medstiller af et borgerforslag om at ophæve tjenestemandsreformen fra 1969.

”Jeg er drevet af, at der  skal gøres noget. Nu”

Foto: Lisbeth Holten

Susanne Boths sans for retfærdighed har drevet hende stort set altid.

– Jeg blev den første tillidsrepræsentant på spillestedet Vega i København, og jeg elsker at lave larm og se noget ske. Jeg stod også foran ”Forligsen,” da der blev forhandlet om OK18.

Lige nu kæmper hun for, at socialrådgivere, pædagoger, sygeplejersker, sosu’er og andre kvindedominerede fag får den løn, de burde have. Det sker gennem et borgerforslag, der skal få politikerne til at ophæve tjenestemandsreformen fra 1969. Susanne Both blev opmærksom på reformen, da hun var til kvindernes internationale kampdag sidste år. Her hørte hun et oplæg med forskeren Astrid Elkjær Sørensen, der har analyseret reformens konsekvenser for lønnen i kvindefagene (Læs analysen).

– Det oplæg greb mig. For da man lavede reformen i 1969, værdisatte man kvinders arbejdskraft lavere, fordi kvindernes indtægt ”bare” skulle være et supplement til mændenes løn. Det virker jo helt grotesk, når man ser på det i dag, siger Susanne Both.

Arbejdsgruppe på Facebook

Forslaget begyndte med en Facebooktråd i en gruppe for et feministisk fællesskab, hvor en sygeplejerske skrev ud, om nogen havde gode råd til at tage fat på problemet med tjenestemandsreformen. Debatten blev til en Messenger-tråd, der blev til en arbejdsgruppe, som endte med at udforme forslaget. Susanne Both er med i arbejdsgruppen, og hun fik to andre socialrådgivere med: Anni Spiele og Marie Vithen – sidstnævnte er fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommune.
– Jeg er drevet af, at der skal gøres noget. Nu. Jo mere jeg beskæftiger mig med det, jo mere en rasende feminist bliver jeg, siger Susanne Both – og smiler, så man faktisk kan høre det i den anden ende af telefonlinjen.

Tjenestemandstirsdag ved Borgen

Borgerforslaget endte med at blive offentliggjort den 8. marts i år på kvindernes internationale kampdag, og så tog tingene fart.

– Vi troede ikke, det ville blive offentligt så hurtigt, så vi blev taget lidt på sengen. Men vi delte borgerforslaget på sociale medier, og så gik det bare amok. Det blev delt overalt, og det blev delt af influencere som Twerkqueen og Sofie Linde.

Susanne Both er især glad for det tværfaglige i kampen.

– Mange kan se problematikken, og de føler et ejerskab til det. Det har været helt fantastisk. Det her er en solidarisk kamp for at sikre bedre løn i kvindefagene, og vi er oppe på over 58.000 underskrivere på borgerforslaget (ved bladets deadline, red.).

Indtil videre vil arbejdsgruppen hver tirsdag møde op foran Christiansborg og holde ’Tjenestemands­tirsdag’ for at sætte fokus på den strukturelle uligeløn. Og Susanne Both er ikke i tvivl om, hvad hun gerne ser som resultatet.

– Min drøm er, at det kommer til at udløse en ny lønreform og ligestilling i lønforholdene mellem de offentligt ansatte. Uddannelseskravene til de traditionelle kvindedominerede fag er bare steget, men lønnen er ikke fulgt med.


Læs borgerforslaget ”Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969 – skab ligestilling i lønforholdet mellem offentlige faggrupper”
ft.dk.
Debat og information om forslaget kan du finde i Facebook-gruppen #slutmed1969 – ophæv tjenestemandsreformen fra 1969.


CV Susanne Both

  • 47 år, København
  • 2018 – 2020 – 3F Vestegnen
  • 2016 – Regionsbestyrelsesmedlem i DS Region Øst
  • 2016 – 2018 – UlykkesPatientForeningen
  • 2014 – Delegeret i PKA
  • 2011 – 2016 – Frederiksberg Jobcenter, tillidsrepræsentant
  • 2005 – 2010 – Ansat på krisecenteret Reden International
  • 2009 – Uddannet socialrådgiver