Mit hadeord: Omstillingsparat
Af Christina Eilers, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Aalborg Kommune
Af Christina Eilers, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Aalborg Kommune
Signe Elisa Skouenby oplever, at tæt kontakt til familierne og stor tillid fra ledelsen løfter hendes arbejde med komplekse børne- og familiesager.
Gå en tur, mens du holder online-møde, og saml kollegaerne tre gange om ugen til ti minutters kontortræning. Lykkes det, er du langt i kampen mod smerter i skulder og nakke.
Stillesiddende arbejde foran computeren belaster især vores nakke, skuldre og arme. Og vores muskelmasse svinder ind, hvis vi ikke rejser os op og bruger musklerne aktivt. Heldigvis skal der ikke så meget træning til for at holde smerter og den flade bagdel fra døren.
Socialrådgivere skal have blik for de overgange, som dømte mennesker befinder sig i – for der kan findes barrierer, som spænder ben for en vellykket resocialisering.
Ingen skal falde ned mellem to stole – eller sektorgrænser. I Psykiatriens Hus i Aarhus, arbejder regionale og kommunale medarbejdere under samme tag. Borgere kan booke overnatningspladser og få hjemmebesøg, så de ikke ender med at blive (gen-) indlagt på hospitalet. Socialrådgivere spiller en central rolle som brobyggere mellem de to sektorer og ikke mindst til borgerens liv.
Professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg, peger på mangel på kommunale data som en stor udfordring, når politikerne skal beslutte sig for den rigtige indsats for at løfte psykiatrien med den kommende 10-årsplan.
Hvad er de største udfordringer på psykiatriområdet? Hvad er løsningen? Og hvilken rolle spiller socialrådgiverne? Det har vi spurgt to socialrådgivere og fire centrale aktører om.
"Vi skal sammen blive skarpere på, hvad det er, vi kan som socialrådgivere, og vi skal sikre, at omverdenen også kender til den forskel, vi gør."
"Det giver os en specialviden, som i højeste grad bør bruges lokalt."
At husmøder er udsat på ubestemt tid, at meget foregår på Teams, og at selv julefrokosten er blevet virtuel, betyder noget. Det betyder, at vi har mindre af det, der binder os sammen, mindre af det, der bærer kulturen.
Ankestyrelsen ser store udfordringer i mange kommuners anvendelse af handleplaner på børneområdet. Blandt andet fordi der sjældent laves handleplaner før en anbringelse.
"Det står helt klart, at vi kun kommer uligheden til livs, hvis alle sektorer bidrager."
Af Liesanth Yde Nirmalarajan, socialrådgiver og ph.d.-stipendiat
Annette Møller Hammerum og Karen Møller, som er henholdsvis tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant for socialrådgiverne i Børne- og Familieafdelingen i Norddjurs Kommune, hædres med prisen Den Gyldne Socialrådgiver for deres vedholdende indsats for at forbedre arbejdsmiljøet og få nedbragt et sagstal, som var dobbelt så højt, som Dansk Socialrådgiverforening anbefaler.
Vi har spurgt tre tidligere modtagere af Den Gyldne Socialrådgiver, hvad det har betydet for dem at blive hædret med prisen.
Rita Nielsen, er socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant i Jobcenter Brønderslev.