”Jeg får lov til at være socialrådgiver og ikke bare sagsbehandler”

Signe Elisa Skouenby oplever, at tæt kontakt til familierne og stor tillid fra ledelsen løfter hendes arbejde med komplekse børne- og familiesager.

”Jeg får lov til at være socialrådgiver og ikke bare sagsbehandler”

Foto: Lisbeth Holten

Vi skulle egentlig have snakket sammen klokken 10. Men så tikkede der en sms ind:

”Kære Mette
Kan vi aftale kl 11 i dag i stedet for kl 10? Jeg vil gerne lige hurtigt ud til en af mine familier som lige har brug for et besøg her til morgen. 
Mvh Signe, socialrådgiver i Gladsaxe”.

Sms’en viser i al sin enkelhed filosofien i Gladsaxe Kommunes familieafdeling: Man kan tage meget i opløbet ved at være tæt på familierne.

– Her var det en mor med borderline, der har det lidt svært. I morges sms’ede hun, at datteren var urolig. Så jeg tog lige forbi og tog en snak med dem, der fik datteren beroliget. Vi undgår som regel, at tingene eskalerer ved at handle hurtigt og have tæt kontakt, siger Signe Elisa Skouenby.

Hun har været i flere andre kommuner som socialrådgiver, men hun har tænkte sig at blive hængende længe i Gladsaxe. Den tætte kontakt med familierne er en af grundene.

Minister på digitalt besøg

En anden grund er, at Gladsaxe i øjeblikket er frikommune, og for nylig var Signe Elisa Skouenby med på et onlinemøde arrangeret af Dansk Socialrådgiverforening med socialminister Astrid Krag. Ministeren spurgte blandt andet nysgerrigt og kritisk ind til, at man i kommunen laver et kort afklaringsnotat frem for en længere børnefaglig undersøgelse.

– Vi kunne fortælle, at vi undersøger sagen grundigt. Men i stedet for, at familien skal vente fire måneder på en undersøgelse, så skal vores notat være klar efter fire uger. Og så sætter vi gang i en handleplan. Den tætte opfølgning betyder, at vi hurtigt kan justere, hvis vi for eksempel opdager, at der er mere på spil i familien. Måske misbrug eller vold.

Astrid Krag spurgte også ind til socialrådgivernes ønske om at lave en alliance med forældrene.

– Hun var skeptisk over, hvordan man kan have en alliance med en far, der har været voldelig. Men der vælger vi ikke at gå i krig med borgeren, men sige: Det vigtige nu er, hvordan vi får dine børn videre. Så relationen med forældrene giver os mere ro til at hjælpe børnene.

– Vi har oplevet, at antallet af tvangsanbringelser er halveret på to år. Vi anbringer stadig, men nu er det i samarbejde med familierne. Og jeg oplever at blive inviteret til kaffe hos en mor med et anbragt barn, fordi hun tør vende de svære spørgsmål med mig.

Frihed og ansvar

Den sidste grund til, at Signe Elisa Skouenby regner med at blive længe i Gladsaxe, er fleksibilitet og tillid.

– Jeg har en høj grad af frihed og ansvar i mit job. Ofte siger ledelsen ja til lidt dyrere foranstaltninger som en særlig familiebehandling, fordi de ved, at vores kontakt med familierne gør, at vi hurtigt opdager, hvis foranstaltningen ikke er nødvendig mere.

– Selvfølgelig kan det også være hårdt at sidde med så tunge sager. Men jeg får virkelig lov at være socialrådgiver her – og ikke bare sagsbehandler.


Taetpaabarnet.dk

Som et oplæg til regeringens kommende Barnets Lov har Dansk Socialrådgiverforening lavet et udspil, som blandt andet lægger op til, at en screening skal sikre udsatte børn hjælp inden for 10 dage. Læs udspillet på Taetpaabarnet.dk


CV Signe Elisa Skouenby
34 år, Kongens Lyngby

  • 2018 – Gladsaxe, Familie­afdeling
  • 2017-2018 – Sorø Familieafdeling
  • 2014-2017 – Gladsaxe Familieafdeling
  • 2011-2014 – Selvstændig med heste-assisteret terapi for børn og unge med udfordringer
  • 2010-2011 – Tårnby Familieafdeling