Socialrådgiveren 7/20

Indhold

Mit yndlingsord: Solidaritet

Af Birthe Povlsen - Socialrådgiver, konsulent og nyslået pensionist på deltid. Medlem af Dansk Socialrådgiverforenings hovedbestyrelse.

”De er ramponerede, når de endelig finder os”

De har ofte været udsat for ­partnervold, de bliver nægtet samvær med deres børn, de er måske økonomisk ydmygede. Kalle Vestergaard møder mænd, der er blevet sat skakmat af deres partner, i sit arbejde på Mandecentret i Aalborg.

Guiden: Sådan genkender du alvorlig stress

Betragt symptomer på stress som advarselssignaler, der fortæller dig om en ubalance mellem de krav, du oplever, der bliver stillet til dig, og de ressourcer, du oplever at have til rådighed. Her er en række råd om, hvordan du forebygger og håndterer stress.

Guiden: Styrk din trivsel

Du er aldrig alene ansvarlig for din stress, men hvis din arbejdsglæde og -evne er for nedadgående, og du begynder at vrisse ad dine kolleger, er det en god idé at gøre noget aktivt ved din situation, påpeger stressekspert Marie Kingston.

Da selv de offentlige toiletter lukkede: Åbnede café klare hele døgnet

Da Danmark – og mange varmestuer og herberger – lukkede midlertidigt ned, valgte Café Klare, som er en natcafé for kvinder på Vesterbro i København, at gøre det stik modsatte: Caféen valgte at holde døgnåbent, fordi de tilbud, som kvinderne normalt benytter i dagtimerne, blev lukket på grund af corona. Personalet har fået større kendskab til kvinderne, som har fået ”ekstra meget omsorg og kærlighed”.

Corona-trussel gør os alle sårbare

Den danske samfundsmodel er bygget på tillid, åbenhed og fællesskab. Men hvilken betydning har det for samfundets byggesten, når coronakrisen stiller krav om social afstand og gør os alle sammen til potentielle smittebærere? Vi har talt med to eksperter, der begge ser en styrket solidaritet mellem samfundsgrupper og en øget fællesskabsfølelse i kølvandet på coronakrisen.

Tæt relation giver bedre inddragelse

VIVE-undersøgelse sætter fokus på unges oplevelse af, om de bliver inddraget og har tillid til deres sagsbehandler i kommunen. 30 procent af de unge oplever, at de ikke har indflydelse på deres egen sag. Og unge, som har få eller ingen agsbehandlerskift, og som ofte er i kontakt med deres sagsbehandler, oplever i højere grad at blive inddraget.

Inddragelse af udsatte unge

Fagbladet har talt med tre socialrådgivere, der arbejder med børn og unge, om hvordan de inddrager dem i sagsbehandlingen. Hvornår og hvordan lykkes det, og hvorfor kan det være svært at skabe mening for de enkelte unge i deres egen sag?