Socialrådgiveren 3/19

Indhold

Boligsociale indsatser baner vejen til uddannelse og job

To rapporter fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – dokumenterer effekten af de boligsociale indsatser som vægtige socialfaglige redskaber. Chancen for at få og fastholde et rigtigt fritidsjob er tre gange større for de børn og unge, der har deltaget i en fritidsjobsindsats eller et lommepengeprojekt.

Når din nye kollega er en robot

Robotter, automatiseret sagsbehandling, algoritmer og kunstig intelligens. Hvad dækker de forskellige begreber over, og hvad vil digitalisering af socialt arbejde egentlig sige? Socialrådgiver Jesper Rukshan Nissen arbejder som digitaliseringskonsulent i Københavns Kommune. Han introducerer os for nogle af de automatiserede robotter – Albert Aktindsigt, Flora Foranstaltning og Bente Børneydelse – der allerede er taget i brug – og robotter med kunstig intelligens, som er under udvikling.

Digitalisering skal give mening – også for borgeren

Anne Steenberg, borgercenterchef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune ser en række fordele ved at bruge robotter i det sociale arbejde. Hun understreger samtidig, at digitalisering ikke kan erstatte hverken det faglige skøn eller mødet med mennesket.

Gladsaxe ønsker trods kritik at samkøre data for at spotte udsatte børn

De børn, der har brug for hjælp, bliver i Gladsaxe først opdaget, når de i gennemsnit er otte år, selv om risikofaktorerne har været til stede hele deres liv. Derfor ønsker Gladsaxe Kommune at afprøve, om de kan finde de udsatte børn, før problemerne opstår, ved at køre data fra alle borgere i kommunen igennem en intelligent robot.

Forskere advarer imod brug af intelligente robotter

Robotterne er allerede kommet, men nu er de intelligente robotter, som skal forudsige og foreslå løsninger på sociale problemer, på vej. Men vi kan ikke automatisere det socialfaglige skøn, lyder det fra lektor Helle Antczak, som er i gang med at undersøge kommunernes brug af intelligente robotter.

Verden har brug for et mere politisk blik på det sociale arbejde

Fra Argentina til Amager. Uanset hvor i verden man befinder sig, er det sociale arbejde påvirket af den globale, politiske udvikling. Det mener Silvana Martínez, ny præsident for den internationale sammenslutning af socialarbejdere, der netop har besøgt Danmark.

Frivillighed under pres

KOMMENTAR: Det tættere samarbejde mellem den offentlige sektor og frivillige har medført stigende forventninger til, at den frivillige sociale sektor skal kvalitetssikre og effektivisere deres indsatser. Men hvilke konsekvenser har det for frivilligt socialt arbejde, frivilligheden og hele det sociale område?

Debat

PKA-generalforsamling: Billige(re) boliger, Huawei og kul bliver vigtige temaer

Arbejdsmiljø – langt ud over kanten

REGIONSLEDER: Det er vigtigt, at der lokalt er aftalt en handlingsplan for, hvordan der sættes ind med hjælp og støtte, så snart en medarbejder siger, at overblikket er væk og stressen lurer.

Mere tidsrealisme – tak!

KLUMME FRA PRAKSIS: Det er altså et vilkår, at mennesker tager tid. Et vilkår, at mennesker har brug for tid. De tager den tid, de tager!