Verden har brug for et mere politisk blik på det sociale arbejde
Fra Argentina til Amager. Uanset hvor i verden man befinder sig, er det sociale arbejde påvirket af den globale, politiske udvikling. Det mener Silvana Martínez, ny præsident for den internationale sammenslutning af socialarbejdere, der netop har besøgt Danmark.
Det sociale er politisk, siger hun resolut. Hun holder en kort pause efterfulgt af en salve af ord om kvindesagen, der på tværs af lande har slået fast, at det private er politisk, og om den stigende globale ulighed, der påvirker det sociale arbejde i alle dele af verden.
Silvana Martínez er ny præsident for IFSW – International Federation of Social Workers – og hun har noget på hjerte. Siden den argentinske socialrådgiver og forsker i socialt arbejde den 2. juli 2018 blev valgt blandt medlemsorganisationerne, med støtte fra blandt andre socialrådgiver- organisationerne i de nordiske lande, har hun arbejdet for at styrke socialarbejdernes stemme på tværs af landegrænser.
– Den voksende ulighed og klimaforandringerne er eksempler på globale, politiske problemer, der påvirker det sociale arbejde i alle lande. Ganske vist på meget forskellig vis. Nogle steder i verden fører det for eksempel til stor fattigdom, krig og konflikt, mens andre lande skal til at modtage store mængder af flygtninge. Løsningerne på de konkrete udfordringer er forskellige fra land til land, men årsagerne er de samme, og dem er vi nødt til at arbejde for at løse politisk – i fællesskab, siger Martínez.
Et politisk blik
Det kræver ifølge Martínez ”et mere politisk blik” på det sociale arbejde, og at socialarbejdere rykker tættere sammen globalt og taler med en samlet, stærk stemme.
– Overalt i verden spiller socialarbejdere en central rolle i håndteringen af de sociale problemer, der er afledte effekter af den globale udvikling. Men vi har også en etisk og politisk forpligtelse til at tage stilling til og arbejde med de bagvedliggende politiske årsager til, at problemerne opstår. Det er noget af det, jeg vil arbejde for i IFSW, siger Martínez.
De globale politiske udfordringer, skal blandt andet løftes gennem påvirkning og dialog med internationale organisationer som FN. Men et stærkere globalt sammenhold blandt organisationerne kan også give rygstød til de kampe, som socialarbejdere kæmper i deres respektive lande, vurderer hun. Det gælder både de socialpolitiske kampe og arbejdet for bedre arbejdsforhold for socialarbejdere i alle lande.
Demokratisering
Forudsætningen for at det hele lykkes, er at IFSW bliver langt mere demokratisk, end sammenslutningen er i dag, mener Martínez. Det er en opgave, hun har taget fat på fra dag ét på posten som præsident.
– Vi skal væk fra at holde møder og konferencer, hvor få stiller sig op og taler, mens resten bare klapper. Vi skal have mange flere medlemmer til at tage aktiv del i diskussionerne om det sociale arbejde på tværs af landegrænser. For hvis vi skal opbygge større tillid til hinanden, inspirere hinanden og lykkes med at synliggøre faget og træffe kvalificerede beslutninger, så er vi nødt til at skabe en kultur, hvor mange flere deltager i demokratiet i IFSW, pointerer Silvana Martínez.
BLÅ BOG
- Silvana Martínez, præsident for IFSW siden juli 2018
- Regionalpræsident, Latinamerika og Caribien, IFSW, 2014-2018
- Præsident, Argentine Federation of Professional Associations of Social Service, 2010-2016
- Professor og forsker ved det nationale universitet i Misones siden 2008; leder af forskningsprojektet Arbejdsbetingelser og faglig praksis for socialarbejdere i Argentina.
- Ph.d. i samfundsvidenskab, Argentina, 2012.
- Master i socialt arbejde, Argentina, 2009.
- Graduate i socialt arbejde, Argentina 2002.
FAKTA OM IFSW
International Federation of Social Workers, IFSW, samler 128 nationale socialrådgiverforeninger. Fælles temaer er socialrådgiverprofessionens udvikling, social retfærdighed, menneskerettigheder og social udvikling. DS deltager aktivt i diskussionerne.
DS’ internationale koordineringsgruppe sikrer DS’ løbende prioritering mellem de aktuelle internationale temaer. Særligt er der vægt på samarbejdet med de nordiske søsterorganisationer – både om fælles nordiske udviklingstendenser og den internationale udvikling.
Læs mere på socialraadgiverne.dk/ifsw og på ifsw.org