Mit hadeord: Skolevægring
Af Julie Bülow Grønning Hav, socialrådgiver, socialfaglig konsulent og medlem af Dansk Socialrådgiverforenings bestyrelse i Region Nord.
Af Julie Bülow Grønning Hav, socialrådgiver, socialfaglig konsulent og medlem af Dansk Socialrådgiverforenings bestyrelse i Region Nord.
Som nyuddannet socialrådgiver tænker Christine Petersen tilbage på sit valg af studie – hvor hun især blev tiltrukket af, at uddannelsen åbner døre til forskellige typer af job
Lokalpolitikerne i din kommune – eller region – kan hjælpe jer som socialrådgivere med at ændre eller udvide de rammer og aftaler, I arbejder indenfor. Derfor kan det gavne både det daglige arbejde og borgernes situation, hvis I kan vække deres interesse for et konkret problem.
Der er masser af konkret viden om efterværn, som politikerne kan bruge i arbejdet med ’Børnene først’-reformen. Det viser en gennemgang af litteratur, som Katrine Iversen fra VIVE var projektleder på.
Lene Boye Andersen er snart færdiguddannet socialrådgiver og håber at få arbejde inden for børneområdet. Hun har styr på teorien, men har kun prøvet at holde to børnesamtaler i sin studietid. Hun ville ønske, at skolerne havde råd til at lægge mere træning ind i undervisningen – og samtidig minimere undervisning på storhold.
Rådene er indsamlet via interviews med studievejledere samt nuværende og tidligere studerende på landets socialrådgiveruddannelser.
Hvor gode er skolerne til at ruste de nyuddannede til praksis? Det har vi spurgt tre socialrådgivere om.
Socialrådgiveruddannelsen er den uddannelse inden for velfærdsprofessionerne, der får færrest penge pr. studerende. Institutchef på landets største ocialrådgiveruddannelse kalder det dybt urimeligt og meget uforståeligt, og Dansk Socialrådgiverforening arbejder for, at politikerne sætter flere penge af til socialrådgiveruddannelsen.
"Den gode nyhed er, at I har taget første skridt på vejen ind i et fantastisk fag."
"Men der er en frygt for at blive udstillet eller udskammet."
"Efter mødet var han lettet og glad. Ikke kun på grund af resultatet af rehabiliteringsmødet, men fordi han evnede at formidle sin historie og sårbarhed."
Skoleledere skal indberette til kommunalbestyrelsen, hvis en elev har for højt ulovligt skolefravær. Men der har været uklarhed om, hvordan registrering og sagsbehandling skal foregå, og hvornår der er forhold, der gør fraværet undskyldeligt. Derfor har Ankestyrelsen udsendt ny principmeddelelse.
"Det er unge med en høj følsomhed overfor stressbelastninger, der forværrer deres symptomer."
Socialrådgivere i Kriminalforsorgen efterlyser bedre mulighed for at udføre kriminalitetsforebyggende indsatser, mindre arbejdspres, øget brug af fodlænke og pensioner samt mulighed for supervision. Direktør i Kriminalforsorgen anerkender, at det kriminalitetsforebyggende arbejde er udfordret og kalder situationen i Kriminalforsorgen for kritisk.
At have et godt helbred er meget ulige fordelt. Socialt udsatte er generelt mere syge og har dårligere trivsel end resten af befolkningen. De har flere langvarige sygdomme, flere smerter og ikke mindst lider socialt udsatte i højere grad af psykiske lidelser.
Vi har talt med tre tillidsrepræsentanter i Kriminalforsorgen om deres arbejde med kriminalitetsforebyggelse og resocialisering. Hvilke ønsker har de til flerårsaftalen i forhold til at styrke netop arbejdet med kriminalitetsforebyggelse?
Marianne Brøndberg er socialrådgiver, ansat seks timer om ugen hos ’Udvalget for Husmoderferie’ samt frivillig samme sted.