Guiden: Kontakt de politikere, der har magt til at ændre tingene

Lokalpolitikerne i din kommune – eller region – kan hjælpe jer som socialrådgivere med at ændre eller udvide de rammer og aftaler, I arbejder indenfor. Derfor kan det gavne både det daglige arbejde og borgernes situation, hvis I kan vække deres interesse for et konkret problem.

Guiden: Kontakt de politikere, der har magt til at ændre tingene

– Det er sjældent, at den nærmeste ledelse eksempelvis kan nedsætte sagstallet. Det kræver typisk en ekstra bevilling og mandat fra et politisk udvalg – eller kommunalbestyrelsen eller regionsrådet. Så er sagstallet et problem, du er frustreret over i din sagsbehandling, og som i sidste ende går ud over borgerne, kan du vælge at kontakte eksempelvis borgmesteren, regionsrådsformanden eller udvalgsformanden og præsentere dem for sagen – sammen med tillidsrepræsentant, fællestillidsrepræsentant og dine kollegaer i klubben.

Det siger Maria Steno, der arbejder som selvstændig rådgiver i politisk interessevaretagelse og kommunikation og har mange års erfaring som lokalpolitiker.

– Det, du selv synes er vigtigt, er frustreret over eller mener kan gøres bedre, kan du bringe op som en sag hos lokalpolitikerne. Det vil sige problemer, der strækker sig ud over ledelsens mandat at ændre på, for eksempel servicestandarder. Men det er altid en god idé at starte med at tale med din leder om sagen og se, om det kan løses her eller på næste ledelsesniveau.

Succeskriterium: Et nyt møde

Det kræver god forberedelse, vedholdenhed og opfølgning at udøve politisk indflydelse, understreger Maria Steno.

– Det er sjældent, at du går hjem med en løsning efter første møde med politikerne. Det kræver tålmodighed, evnen til at lytte og forstå modpartens argumenter, så alle har noget at arbejde videre med. Et succeskriterium er, at første møde fører til et nyt møde, fordi politikerne også får noget med hjem og gerne vil mødes igen.

Marie Steno anbefaler, at man går efter de politikere, som har magten til at ændre noget, det vil sige borgmester eller regionsrådsformand eller udvalgsformand. Det er fint at bruge KVR21-valgkampen som anledning – dog med visse forbehold.

– Vær fokuseret i, hvem du tager fat i. Du skal selv starte dialogen med dem, du synes skal vide noget om dit problem. Og lad være med at skyde med spredehagl og undgå myldretiden op til valget. De sidste tre uger er politikerne kun optaget af vælgernes opmærksomhed, så brug hellere tiden her på at dele deres budskaber, helt ned til et ’like’ på Facebook, så man viser opbakning til deres budskaber. Og saml op efter valget – for det er her, slaget skal slås, når politikerne er valgt.

Endelig skal man altid huske at anerkende politikerne for de løsninger, som findes, anbefaler hun.


Marie Steno er selvstændig seniorrådgiver i kommunikation og politik.
Hun har været administrerende direktør, partner og rådgiver i konsulenthuset Geelmuyden Kiese og har selv 20 års erfaring som kommunalbestyrelsesmedlem i Birkerød/Rudersdal Kommune. Hun skriver for avisen Kommunen og er med­­‑forfatter til bogen ’Lokal Lobbyisme – få indflydelse i kommunen’, DJØF Forlag.
Læs mere på mariasteno.dk