REGIONSLEDER: Frygten for en mediestorm

"Men der er en frygt for at blive udstillet eller udskammet."

Emma Gad ville korse sig, hvis hun fulgte den politiske debat i Fredericia Kommune. Inhabilitetsanklager mod hele byrådet. Politikere, der lufter undren eller kritik i pressen uden at stille spørgsmål til forvaltningen. Kommentarer på sociale medier, som er så grelle, at de skal vurderes juridisk. Demonstration fra borgergrupper på torvet. Anmodning om aktindsigt i socialrådgivers personalesag og meget andet.

Baggrunden er en kommune plaget af flere politiske skandaler og så en meget skarp kritik fra enkelte borgere og politikere mod Familieafdelingen. En kritik, der står i skærende kontrast til revisionsrapporter, niveau for omgørelser og faglige projekter, som kommunen udvælges til at deltage i. Desværre har flertallet af politikerne forholdt sig tavse, så det fremstår, som om de er enige i kritikken.

Det belaster arbejdsmiljøet. Medarbejdere og ledere i afdelingen kender deres værd og har et stærkt sammenhold, men kan ikke løse problemerne selv. De berørte socialrådgivere og DS har derfor handlet i fællesskab. Vi har været og vil fortsat være i dialog med den øverste ledelse, borgmester, udvalgsformand og MED-systemet. Derudover har socialrådgiverne, tillidsrepræsentant og jeg været i pressen.

Men det underliggende spørgsmål er: Hvordan når vi fra en unuanceret og usaglig debat til en respektfuld og udviklende dialog? Det spørgsmål har jeg reflekteret meget over, og jeg står tilbage med en generel bekymring. For den rå atmosfære dræber dialogen og lysten til at blande sig.

Vi socialrådgivere er dedikeret til at løse de opgaver, vi fagligt brænder for. Men der er en frygt for at blive udstillet eller udskammet. At følge lovgivning og praksis opleves ikke som beskyttelse nok – tit klandres vi netop for at gøre, hvad vi er forpligtet til. Udsigten til efterårets valgkamp kan opleves som endnu en risiko for udskamning. Men manglende viden samt distance til vores fag er en kilde til unuanceret og usaglig debat, som vi kan gøre noget ved! Lad os fortælle om vores arbejde. Lad alle se stolte socialrådgivere med ambitioner og drømme for det sociale arbejde. Og lad os kræve, at politikerne har mål for og prioriterer midler til styrket socialrådgivning.