Mit yndlingsord: Bæredygtighed
Af Rowena Lee Jensen, socialrådgiver og teamleder hos Indsatsruten
Af Rowena Lee Jensen, socialrådgiver og teamleder hos Indsatsruten
Prisen ’Den gyldne Socialrådgiver’ gik i år til leder Pernille Randrup-Thomsen og socialrådgiverne fra ’Opgang til Opgang’ i Gellerupparken i Aarhus. De bliver hædret for deres arbejde med at gentænke og udvikle beskæftigelsesindsatsen med stærkt fokus på tværfaglighed og relationel velfærd som en vej til job og livskvalitet for udsatte familier.
Seksualitet har afgørende betydning for unges sundhed, trivsel og udvikling. Guiden giver dig nogle indgange til, hvordan du – på en respektfuld måde – kan inddrage seksuelle temaer i samtalen med sårbare og udsatte unge.
Der er ikke tradition eller praksis for, at socialrådgivere inddrager seksualitet i det forebyggende og helhedsorienterede arbejde, selv om seksualiteten har betydning for os alle, siger to socialrådgivere, der er aktuelle med håndbog i samtaler om sex og seksualitet.
Visuel facilitering kan hjælpe med at oversætte ’kommunsk’ og give mere ro og refleksion i samtaler med borgerne, viser en undersøgelse, som lektor Kristoffer Thorn Poulsen har været med til at lave.
At arbejde med at få hjemløse i eget hjem kan være udfordrende. Det ved socialrådgiver Isabel Lysholm Jensen, som arbejder på Mændenes Hjem, en del om. Hun er glad for intentionen bag den nye hjemløsereform, men ser også en række udfordringer, fordi reformen ikke er målrettet de mest udsatte hjemløse. Hun har svært ved at se, hvordan kommunens myndighedssocialrådgivere kan nå at lave en udredning, handleplan og skaffe en egnet og billig bolig på tre måneder. En bekymring, som deles af kollegerne i kommunerne.
Målet med hjemløsereformen er at undgå, at borgere har langvarige ophold på herberger. Om det kan lykkes afhænger af, om der kan skaffes nok billige boliger, og om kommunerne får ydet den rigtige bostøtte, vurderer eksperter.
Kan hjemløsereformen trods en række udfordringer blive en succes? Vi har spurgt tre vigtige aktører på området.
"Vi har brug for, at det komplekse og krævende arbejde, vi udfører, også anerkendes i kroner og øre."
"Vi skal huske at tale med hinanden, både om det lette og det svære."
Vi er nødt til at gå i dialog med hinanden om de dilemmaer, som vi møder i vores integrationsarbejde.
Når Ankestyrelsen reelt ikke prøver den faglige vurdering af, om der er behov for revalidering, vil det medføre, at stort set ingen klagesager bliver ændret, og revalideringsordningen over tid vil blive afviklet.
"Det hele starter med, at vi tør skrive nærværende."
Af Vivi Maria Andersen, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Kriminalforsorgen, Nyborg Fængsel.
Om konsekvenserne af regeringens aftale om domstolenes økonomi, som blandt andet skal øge kapaciteten og nedbringe de lange sagsbehandlingstider, så flere sager kan blive afgjort hurtigere end i dag.
Borgernes forventninger til den offentlige velfærd matcher ikke altid, hvad det offentlige reelt har mulighed for at levere. Hos mange borgere skaber det frustrationer, som går ud over blandt andre socialrådgivere. Hvem er de frustrerede borgere? Hvordan kan vi forstå deres adfærd, og hvordan møder vi dem professionelt? Det kommer to eksperter med deres bud på.
Maria Bjørnholt er nyuddannet socialrådgiver, Varde Jobcenter, syge- dagpengeområdet.