LEDER: Det sociale arbejdes værdi

"Vi har brug for, at det komplekse og krævende arbejde, vi udfører, også anerkendes i kroner og øre."

Vores fag er enestående. Ingen anden faggruppe får som vi lov til at komme tæt på og hele vejen rundt om menneskers tilværelse. At understøtte mennesker til at skabe positive forandringer i deres liv er for mig at se det fineste arbejde, man kan forestille sig. Sådan tror jeg, at vi alle har det. Men jeg har aldrig hørt til dem, der siger, at arbejdet bærer lønnen i sig selv.

Vi er socialrådgivere, og det skal vi være stolte af. Så stolte, at vi også tør kræve anerkendelse for vores indsats. Og her taler jeg ikke om honninghjerter eller pæne ord i en tale. Nej, vi har brug for, at det komplekse og krævende arbejde, vi udfører, også anerkendes i kroner og øre.

Trepartsaftalen, der landede for nylig, er samlet set historisk, fordi den løfter lønnen for mange af vores gode kolleger. Jeg under dem hver en krone, og derfor bakker vi op.

Samtidig er det også soleklart, at vi burde have haft del i lønløftet. Vi har presset hårdt på, råbt op i medierne og lavet kampagner for at få vores løn og vilkår ind i aftalen. Vi har fået arbejdsmiljøet med, ligesom socialrådgivere, der arbejder i vagt på SL’s arbejdstidsaftale, også kan få del i de større tillæg. Men vi bliver ikke tilgodeset bredt set, og det er jeg selvfølgelig skuffet over.

Så meget desto vigtigere er det, at vi nu står sammen og kæmper hårdt for at sikre forbedringer af lønnen i den kommende overenskomst (OK24). Forhandlingerne begynder for alvor i det nye år, hvor vi vil kæmpe benhårdt for de størst mulige lønstigninger. Men vi får brug for al den opbakning, vi kan få – jo flere, vi er, desto stærkere står vi i forhandlingerne.

Derfor håber jeg, at du vil prikke til kollegaer, der ikke er medlem, og fortælle dem, at de ved at melde sig ind i Dansk Socialrådgiverforening er med til at sikre en bedre løn til socialrådgiverne. En løn, der afspejler den afgørende samfundsopgave og det ansvar, vi løfter hver eneste dag.