Socialrådgiveren 05/23

Indhold

”Vi hjælper hinanden, og det smitter af på borgerne”

Landets yngste jobcenter i Ishøj har vundet Arbejdsmiljøprisen for et godt psykisk arbejdsmiljø. Arbejdspladskulturen er præget af hjælpsomhed og respektfuld kommunikation – både mellem kolleger og over for borgerne, fortæller fungerende tillidsrepræsentant Hülya Gümüs.

Guiden: Sådan håndterer du høje følelsesmæssige krav

Mange socialrådgivere oplever høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Derfor er det afgørende, at arbejdspladsen forebygger, at kravene forringer din og kollegernes sundhed og sikkerhed. Her kommer en række gode råd og opmærksomhedspunkter, som tager udgangspunkt i en ny vejledning fra Arbejdstilsynet.

Forskeren: Fra ballademagere til aktive drenge

Meningsfulde fællesskaber på gadeplan kan forebygge ensomhed og holde unge fra bander. Det viser resultaterne fra et Velux-finansieret forskningsprojekt fra DPU, Aarhus Universitet, som professor og forskningsleder Line Lerche Mørck netop har afsluttet.

En god start: Vi klæder de nye godt på for at sikre vores høje faglighed

Ingen står alene, og det er den følelse, vi gerne vil give fra starten. Jeg ser nogle mere ranke rygge, og der er ikke nogen, som sidder og tænker ’shit, hvor skal jeg starte’, siger socialrådgiver Anna Castenberg. Hun er mentor for nyuddannede Line Haferbier, som har nydt godt af et grundigt introduktionsforløb. Line har deltaget som observatør på kollegaernes møder, haft fast ’mentortid’ hver uge og fået en drejebog til alle sagsskridt.

Kun hver tredje nyuddannede socialrådgiver får en god start

Dansk Socialrådgiverforening og KL anbefaler, at nyuddannede socialrådgivere i deres første job skal have et introforløb og en mentor, og at der skal være tid til at kunne gå stille og roligt i gang med egne sager. Men det er kun hver tredje nyuddannede socialrådgiver, som får det, viser en ny rundspørge. På den baggrund lancerer Dansk Socialrådgiverforening kampagnen #En God Start.

Fra studie til job

Fire socialrådgivere fortæller om, hvordan de har oplevet at starte i deres første job. De har alle fire deltaget i Dansk Socialrådgiver­forenings rundspørge om introordninger og mentorforløb og har ønsket at udtale sig anonymt.

LEDER: Aldrig alene

"Vi kan sikre, at ingen står alene på tærsklen til vores vigtige og givende fag."

PRAKSISKLUMMEN: Tre hotdogs med det hele

”Er der noget, du godt kunne ønske dig?” Jeg nåede slet ikke at tænke over mine ord, før de fløj ud af munden. Jeg fornemmede, at spørgsmålet kunne bringe os mange steder hen.

JURA: Retten til socialpædagogisk bistand eller hjemmehjælp

Borgere med en betydelig funktionsnedsættelse eller særlige sociale problemer skal i så vidt muligt omfang kunne leve og udfolde sig som andre. Men skal hjælpen bevilges som socialpædagogisk støtte eller som personlig og praktisk hjælp?

“Du gjorde hvad du kunne – du var der bare i alt for kort tid”

Gennem en kaotisk barndom med massivt omsorgssvigt i familien har Mellissa Hussein mødt et ukendt antal velfærdsmedarbejdere. En af dem er socialrådgiver og lektor Louise Harkes, som blev meget berørt, da hun læste Mellissa Husseins bog om sin opvækst og det tragiske bandedrab på lillebroren Ari. De to mødes efter 20 år til en snak om, hvorfor Mellissas familie var så svær at hjælpe, og hvad andre kan lære af deres forløb.