Refleksion: ”Unge har brug for at se sig selv i en attraktiv og virkelighedsnær setting”

Drude Krarup er socialrådgiver, Ungevejledningen, Herning Kommune

Refleksion: ”Unge har brug for at se sig selv i en attraktiv og virkelighedsnær setting”

Mange af de unge, som vi arbejder med, har på en eller anden måde altid været udenfor. De har haft rigtig svært ved at blive en del af noget. Enten på grund af faglige eller psykiske udfordringer. Når en ung bliver visiteret til ’Sammen går vi på banen’, som er et tilbud til udsatte unge i et samarbejde med fodboldklubben FC Midtjyllands afdeling for social ansvarlighed, så bliver den unge en del af et stærkt fællesskab i et andet miljø end det kommunale.

Forløbet er en kombination af personlig udvikling, fysisk træning og beskæftigelsesrettet afklaring – og det kræver, at den unge kan præstere et stabilt fremmøde. Inden start får de unge udlevereret træningstøj med fodboldklubbens logo, så der opstår ikke den her tanke: Åh, nej, hvad skal jeg tage på for at matche de andre… Vi har fokus på at etablere et stærkt fællesskab mellem de unge.

En af mine unge, som kom fra en familie med misbrug og inden for kort tid mistede begge sine forældre, fremhævede, at det havde gjort en kæmpe forskel for hende, at hun var en del af fællesskabet, allerede inden hun trådte ind ad døren.

Projektet har en businessmentorordning, hvor højtstående forretningsfolk giver sparring til de unge, som kan spejle sig i direktøren, eller hvem det nu er, fra en af de over 700 samarbejdsvirksomheder. De unge har brug for at se sig selv i en attraktiv og virkelighedsnær setting for at kunne forestille sig, hvordan det vil være engang, når de står på arbejdsmarkedet. Efterfølgende er den nævnte unge via projektet blevet indkøbsassistent hos en stor fodtøjsproducent.

Vi har en skærpet opmærksomhed på, hvordan vi skaber sammenhængende indsatser for de unge, så de ikke tilbydes små isolerede øer af indsatser, som varer i tre måneder. Det er vigtigt, at et forløb er bæredygtigt – at det holder over tid, så den unge ikke vender tilbage på uddannelseshjælp efter kort tid. Det handler mere om at udvikle dem som mennesker end at få dem hurtigt i job.


’Sammen går vi på banen’ er et tilbud til udsatte unge, der siden 2019 er blevet udbudt i et samarbejde mellem FCM Samfund – fodboldklubben FC Midtjyllands afdeling for social ansvarlighed – og Herning, Ikast-Brande og Holstebro kommuner. Inden årsskiftet vil samarbejdet omfatte yderligere tre kommuner.
» Læs mere på fcmsamfund.dk


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.