Mit yndlingsord: Tjenestemandsreformen
Af Mie Ryborg-Larsen, socialrådgiver, Voksenservice, Roskilde Kommune
Af Mie Ryborg-Larsen, socialrådgiver, Voksenservice, Roskilde Kommune
Dorna Heydari er snart færdiguddannet socialrådgiver. Som aktiv i Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) og tutor er hun med til at give sine medstuderende en god start, og så nyder hun at have indflydelse.
Opskriften på den perfekte ansøgning og det perfekte CV findes ikke, men vi har samlet en række gode råd, som du med fordel kan bruge i jagten på dit nye job.
Din ansøgning skal gøre arbejdsgiver tryg og overbevise om, at du kan klare jobbet. Derfor er det vigtigt, at du bringer konkrete erfaringer i spil i din ansøgning – også som nyuddannet.
Heuristikker er mentale regler, der kan bruges, når man skal træffe hurtige beslutninger. De kan både være hjælpsomme og problematiske i socialt arbejde, viser en undersøgelse, som Jacob Magnussen har været med til at lave.
Det menneskelige socialfaglige skøn kan ikke undværes, så vi er ikke i nærheden af at erstatte socialrådgivere med algoritmer. Og det må heller aldrig ske. Det siger Line Berg, som er en af de forskere, der er i gang med at udvikle et dataanalytisk værktøj til at forudsige risikoen for, at et barn er i alvorlig mistrivsel.
– Vi vidste, at vi kunne blive påvirket af den kunstige intelligens, så vi var opmærksomme på ikke at lade os styre. Men udsvingene gav god mening, fordi de fik os til i højere grad at drøfte, hvad der gjorde os bekymrede i en sag, fortæller socialrådgiver Simone Berg, som har deltaget i forskningsprojektet ”Fokus på underretninger”.
Den kunstige intelligens, som udvikles til det offentlige i disse år, bør begynde et helt andet sted end med profilering af den enkelte borger, mener datalogiforsker Naja Holten Møller. Hun anbefaler, at man satser på algoritmer til rutineopgaver og tager de fagprofessionelle med på råd.
Lyngby-Taarbæk Kommune har netop droppet det digitale redskab ASTA til at screene ledige. Det sker på baggrund af en undersøgelse, hvor kommunens egne sagsbehandlere var kritiske over for redskabet.
Hvad skal myndighederne være særligt opmærksomme på, når der anvendes kunstig intelligens til løsning af velfærdsopgaver? Det har vi spurgt fire eksperter og en politiker om.
"Den nye forskning understøtter, hvad alt for mange socialrådgivere længe har oplevet og sagt: At økonomi trumfer vores faglighed."
"Vores superkræfter er helhedssyn, etik, kommunikation."
"Meget kan lykkes. Hvis systemet er klar til at lytte. Er parat til at rumme, at borgeren synes, vi har smadret hendes liv."
En kommunal praksis, der automatisk sætter en slutdato for en meget begrænset arbejdsevne, lægger risikoen for kommunens manglende opfølgning over på borgeren. Kommunernes administration af undtagelsesreglen og forlængelsesreglerne i 225-timersreglen kan dårligt karakteriseres som andet end en skandale.
"Udgangspunktet bør i langt højere grad hvile på eksperter i praksis, som den digitale hverdag for alvor rammer."
Af Vibeke Bak Nielsen, socialrådgiver, ph.d. og lektor i socialt arbejde, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet
En velfungerende offentlig sektor kræver viden om, hvordan lokale myndigheder håndterer modstridende krav til budgetter og velfærdsydelser. I et nyt studie er vi dykket ned i sammenhængen mellem kommunale budgetkrav og børneindsatser. Det viser, at kommuner, der har brugt mere end 60 procent af deres budget halvvejs gennem kalenderåret, reducerer antallet af anbragte børn med 1,2 procent.
Økonomer kan ikke finde ud af at måle værdien af omsorgsarbejde og socialt arbejde. Derfor er der brug for en feministisk økonomi. En økonomi, der medregner værdien af både omsorgsarbejde og socialt arbejde. Det mener feminist Emma Holten. For uden en feministisk økonomi ses begge dele mest som en udgift og et minus.
Hvordan understøtter du ligeløn på din arbejdsplads? Det har vi spurgt tre fællestillidsrepræsentanter om.
Anne-Mette Ougaard, socialrådgiver og uddannelseskonsulent, Unge, Job & Uddannelse, Aarhus Kommune