Guiden: ”Kunsten er at ramme det, arbejdsgiver efterspørger”

Din ansøgning skal gøre arbejdsgiver tryg og overbevise om, at du kan klare jobbet. Derfor er det vigtigt, at du bringer konkrete erfaringer i spil i din ansøgning – også som nyuddannet.

Det kan være svært at sætte ord på sine kompetencer uanset, om du har ti års erfaring eller er helt nyuddannet. Men når du søger nyt job, skal du forholde dig til alt det, du er god til. Rekrutterings- og karriererådgiver Jens Dinsen understreger, at ansøgningen altid skal være modtagerorienteret med fokus på den gevinst, som arbejdsgiveren får ud af at ansætte netop dig. For at skille dig ud fra bunken af ansøgere er det vigtigt, at du kan skabe nogle billeder af, hvad du kan.

– Kunsten er at ramme det, arbejdsgiveren efterspørger. Jeg har læst i omegnen af 6000 ansøgninger i mit liv, og de fleste skriver, at de er omstillingsparate, gode til at holde mange bolde i luften, at de er robuste, kan arbejde selvstændigt – og i teams. Det giver jo ikke mening at påstå det modsatte, men det giver kun mening at skrive det i din ansøgning, hvis du kan underbygge det med eksempler.

Jens Dinsen fortæller, at han for et stykke tid siden sparrede med en kvinde, som søgte en stilling som PA (Personlig Assistent) for en direktør. Hun havde skrevet, at hun var et udpræget ordensmenneske og underbyggede det med eksempler: Derhjemme lå alle hendes strømper i farveorden, hendes fysiske og virtuelle skrivebord var altid ryddet, og hendes mails var sorteret i mapper efter farve, så hun mistede aldrig overblikket.

– De øvrige ansøgere til stillingen vil sikkert også skrive, at de er ordensmennesker, men hun får tegnet et billede af sig selv, som arbejdsgiveren kan huske blandt de andre ansøgere.

Kompetencer fra studiejob

Som nyuddannet kan det opleves som en endnu større udfordring at sætte ord på sine kompetencer. Men her tæller erfaringer fra praktik, frivilligt arbejde og studiejobs selvfølgelig også med – også de, der ikke er indlysende studierelevante.

– Man bliver nødt til at skyde med det, man har, og vurdere, om dele af det er brugbart i det job, man søger. Hvis du har haft et studiejob i Netto, ved du godt, at du ikke skal sætte varer på hylder i jobcenteret. Men du har stået med sure kunder i Netto, så hvis du møder en sur borger i jobcenteret, har du nogle værktøjer, som du kan gøre brug af for at løse konflikten. Og der var ikke to arbejdsdage, der lignede hinanden i Netto – der var altid et eller andet, som ’brændte’. Så må arbejdsgiver vurdere, om det har en tilpas tyngde til, at det kan banke døren ind til jobsamtalen.


DS’s webinar ’Spørg ansættelsesudvalget’ 31. august og 5. oktober svarer ledere fra forskellige områder på dine spørgsmål om ansøgning og jobsamtale. Læs meresocialraadgiverne.dk/nyuddannede


Jens Dinsen er rekrutterings- og karrierekonsulent i ’Dansk Socialrådgiverforenings a-kasse – en del af FTFa’. Tidligere HR-konsulent i Diabetesforeningen. Oprindeligt uddannet socialrådgiver og har som sådan arbejdet på beskæftigelsesområdet.