Socialrådgiveren 01/25

Indhold

”Tilsyn er ikke kun kontrol – det er også omsorg og udvikling”

– Hvis vi ikke er ude i plejefamilierne til at opdage og forebygge små problemer i tide, kan det hurtigt vokse sig til noget langt mere alvorligt, siger socialrådgiver Randi Pedersen. Derfor frygter hun, at regeringens forslag om at reducere tilsynsbesøgene kan få alvorlige konsekvenser

Ind i maskinrummet: Hvordan håndterer kommuner underretninger om overgreb?

Nyt forskningsprojekt skal afdække, hvordan underretninger om overgreb bliver håndteret i kommuner. Det handler ikke om at vurdere socialrådgivernes arbejde som godt eller dårligt, men derimod om at få en dybere forståelse af beslutningsprocesserne, og hvordan barnets perspektiv bedst kan inddrages, siger forskningsleder Vibeke Asmussen Frank.

Vold mod børn: 3 bud fra praksis om at forebygge og opspore vold

Justitsministeren efterlyser en debat om, hvordan vi som samfund får flere til at tage ansvar, når det handler om at forebygge og stoppe vold og overgreb mod børn. Vi har spurgt tre socialrådgivere om deres erfaringer – og deres bud på, hvordan vold og overgreb i højere grad kan forebygges.

JURA: Forsyningsansvar og ulovlige ventelister

En række kommuner har ulovlige ventelister til indsatser og tilbud efter serviceloven og barnets lov. Ventelister bliver ofte begrundet med kapacitetsudfordringer i kommunen, men det er som udgangspunkt en dårlig undskyldning.

I 4 ud af 5 kommuner: Flere børn vokser op i fattigdom

Antallet af børn i familier under fattigdomsgrænsen steg i 2023 for første gang i fem år, viser analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I 80 procent af landets kommuner er andelen af relativt fattige børn steget. Dog er antallet af relativt fattige børn fortsat lavere end i 2021.