REGIONSLEDER: Kast ikke socialrådgiverne under bussen

"Når man som medarbejder oplever at blive smidt under bussen i pressen, så har det konsekvenser for trivslen og opgaveløsningen."

Inden 2024 gik på hæld, kom en fynsk udvalgsformand med en mærkværdig udtalelse: ”Vi skal have flere unge i uddannelse eller arbejde, og når vi lykkes med det, er der færre opgaver i Ungekontakten. Derfor kan det godt være, at der sidder nogle medarbejdere i Ungekontakten, der er bange for at miste deres job.”

Det gjorde mig dybt indigneret, og jeg tog naturligvis kontakt til politikeren, for jeg genkender ikke det billede, som blev tegnet af socialrådgiverne i kommunens ungeindsats – at de skulle være mere optagede af egen jobsikkerhed end af at gøre en forskel. Som alle andre lønmodtagere går vi naturligvis på arbejde for at tjene penge til at forsørge os selv og vores familier, men vi sætter også en stor ære i at lave godt socialt arbejde til gavn for borgerne.

Desværre er det ikke usædvanligt med bryske udmeldinger om socialrådgiverne, hvilket blev eksemplificeret i statsministerens nytårstale, hvor mange socialrådgivere oplevede, at der blev sat lighedstegn mellem deres arbejde og uværdig behandling af borgere i jobcentrene.

Jeg mener, at vi skal have en åben debat om socialrådgivernes mange arbejdsområder. Den debat tager vi nemlig gerne for at kræve forandringer i form af bedre indsatser til borgerne, et større fagligt handlerum og bedre rammer for at lave godt socialt arbejde.

Men når man som medarbejder oplever at blive smidt under bussen i pressen, så har det konsekvenser for trivslen og opgaveløsningen. Det så vi sidste år i en arbejdsmiljøundersøgelse i Familierådgivningen i Esbjerg. Her blev den intense pressedækning fremhævet som en af kilderne til et dårligt arbejdsmiljø.

Dengang udtalte jeg, at alle parter har et ansvar for at træde varsomt i den offentlige debat, for hvis først fronterne er trukket hårdt op, så er det svært at bygge de broer, som er afgørende for at skabe positive forandringer. Beskeden om at træde varsomt vil jeg nu gentage og give videre til de politikere, som er i fuld gang med den nye beskæftigelsesreform: Husk at træde varsomt, og husk jeres eget ansvar for tilblivelsen af det system, som I gerne vil kritisere.