”Tilsyn er ikke kun kontrol – det er også omsorg og udvikling”
– Hvis vi ikke er ude i plejefamilierne til at opdage og forebygge små problemer i tide, kan det hurtigt vokse sig til noget langt mere alvorligt, siger socialrådgiver Randi Pedersen. Derfor frygter hun, at regeringens forslag om at reducere tilsynsbesøgene kan få alvorlige konsekvenser

Foto: Cathrine Ertmann
– Når jeg kommer på tilsynsbesøg, kan jeg opfange signaler, der ellers ville blive overset. Jeg kan se, om plejefamilien mangler ressourcer, om barnet trives i skolen, eller om barnet har brug for ekstra støtte. Så tilsyn er ikke kun kontrol – det er i høj grad også omsorg og udvikling, fortæller Randi Pedersen, socialfaglig konsulent og tillidsrepræsentant i Socialtilsyn Nord, Hjørring Kommune.
Hun fremhæver værdien af de regelmæssige tilsynsbesøg hos plejefamilier.
– I mit arbejde møder jeg plejefamilier, som er engagerede, fagligt dygtige og som brænder for at skabe udvikling og trivsel for børnene og de unge. Men som i andre familier, kan der opstå situationer, hvor der mangler overskud på grund af sygdom eller skilsmisse, eller hvis plejebarnet kommer i mistrivsel. Her kan jeg i min rolle som tilsynskonsulent være med til at sikre, at plejefamilien finder løsninger, så barnet eller den unge sikres de bedst mulige rammer.
Sparringspartner og vejleder
Under tilsynsbesøgene vurderer Randi Pedersen, om plejefamilierne lever op til kravene, men hun har også en vigtig rolle som sparringspartner og vejleder.
– Jeg kan eksempelvis anbefale faglitteratur, hvis de har brug for ny viden på et område, eller henvise plejeforældrene til en familieplejekonsulent, hvis de har brug for yderligere rådgivning. Vi kan også have en snak om, hvordan plejeforældrene kan styrke plejebarnets sociale relationer i skolen ved i højere grad at invitere klassekammerater med hjem.
Det er vigtigt, at tilsynene giver et nuanceret billede af barnets liv i plejefamilien, og derfor indhenter Randi Pedersen også oplysninger fra socialrådgivere og familieplejekonsulenter. Desuden deltager hun i møder med de anbringende kommuner.
– En vigtig del af mit arbejde er at opbygge et tillidsfuldt forhold til børnene i plejefamilierne. Jeg stræber efter at skabe et rum, hvor de tør fortælle om deres liv i plejefamilien – både om det, der fungerer godt, og om de udfordringer, de står overfor.
Besparelser kan koste dyrt
Randi Pedersen har gennemsnitligt 1,5 tilsyn om året pr. plejefamilie afhængig af en risikovurdering i de enkelte sager. Hun frygter, at regeringens forslag om at reducere tilsynsbesøgene kan få alvorlige konsekvenser.
Der var oprindelig lagt op til, at plejefamilier kun skulle have tilsyn hvert tredje år. Men på baggrund af protester fra blandt andre Dansk Socialrådgiverforening, har politikerne besluttet, at plejefamilier fremover skal have besøg minimum hvert andet år.
– Hvis vi ikke er der til at opdage og forbygge små problemer i tide, kan det hurtigt vokse sig til noget langt mere alvorligt. I sidste ende kan det føre til sammenbrud i anbringelserne, hvilket er dyrt – både menneskeligt og økonomisk, siger Randi Pedersen, som dog også er lettet over, at forringelserne af tilsynet ikke blev så store, som politikerne først havde meldt ud.
CV Randi Pedersen
54 år, Hjørring
- 2016 – Socialfaglig konsulent og tillidsrepræsentant, Socialtilsyn Nord, Hjørring
- 2020 – Fællestillidsrepræsentant for socialrådgivere ansat i Hjørring Kommune
- 2008 – 2016 Børne- og familieafdelingen, Frederikshavn Kommune
- 2008 – Uddannet socialrådgiver, Aalborg Universitet