JURA: Forsyningsansvar og ulovlige ventelister
En række kommuner har ulovlige ventelister til indsatser og tilbud efter serviceloven og barnets lov. Ventelister bliver ofte begrundet med kapacitetsudfordringer i kommunen, men det er som udgangspunkt en dårlig undskyldning.
Kommunerne har efter lovgivningen pligt til at sørge for, at der er de nødvendige tilbud til rådighed for at dække borgernes behov inden for servicelovens og barnets lovs område. Kommunens forsyningspligt fremgår af servicelovens § 4 og barnets lovs § 12 (se boks). Kommunerne har efter lovgivningen og praksis også pligt til at sørge for, at den bevilgede hjælp som udgangspunkt iværksættes straks efter bevillingen.
Kommunerne har pligt til at finde et tilbud uden for kommunen eller et privat tilbud, hvis den ikke selv har et egnet tilbud. Der kan være særlige forhold, som gør det lovligt at lade personer, der er bevilget et tilbud efter serviceloven eller barnets lov, vente i en kortere periode på iværksættelse af tilbuddet.
I de tilfælde, hvor det er lovligt at lade personer vente i en kortere periode på iværksættelse af tilbuddet, er kommunen forpligtet til at forsøge at stille et andet tilsvarende midlertidigt tilbud til rådighed. Alternativt skal kommunen tilbyde anden midlertidig hjælp efter andre bestemmelser i venteperioden. Der er ikke hjemmel i barnets lov eller serviceloven til at oprette ventelister ud over de tilfælde, hvor der er tale om personer, som gør brug af retten til frit valg af længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, stk. 2.
Ankestyrelsen har haft flere sager om kommuners udfordringer med at efterleve forsyningspligten i den sociale lovgivning under behandling siden 2021 og 2022 (Odense og København) uden at være nået frem til, om der skulle rejses en tilsynssag.
Ankestyrelsen har prioriteret andre verserende tilsynssager højere. Spørgsmålet er, om Ankestyrelsens tilsyn er tilstrækkeligt effektivt og hurtigt til at kunne standse kommunale ulovligheder i forhold til forsyningspligten.
Ankestyrelsen får pålæg fra minister
Ankestyrelsen fik den 24. oktober 2024 pålæg fra indenrigs- og sundhedsministeren om at rejse tilsynssager over for fem kommuner. Det er første gang i de seneste 20 år, at indenrigsministeren som overordnet tilsynsmyndighed bruger hjemlen i kommunestyrelseslovens § 54 til at pålægge Ankestyrelsen at tage en sag op til behandling.
Ankestyrelsen blev pålagt at tage sagerne op til behandling med henblik på at afgive en udtalelse efter kommunestyrelseslovens § 50 om kommunernes efterlevelse af reglerne om forsyningspligt samt med henblik på at tage stilling til, om der er grundlag for at pålægge tvangsbøder efter § 50 b.
Allerede den 10. december 2024 sendte Ankestyrelsen en udtalelse til Københavns Kommune, hvori den vurderede, at kommunen handler i strid med forsyningspligten ved at have ventelister på visitering til midlertidige og længerevarende botilbud.
Der blev sendt lignende udtalelser til Aarhus Kommune, Helsingør Kommune og Odense Kommune. Ankestyrelsen har bedt kommunalbestyrelserne eller borgerrepræsentationen i de nævnte kommuner om inden to måneder at oplyse, hvad Ankestyrelsens udtalelse giver anledning til.
Tilsyn kan blive skærpet
Undlader kommunalbestyrelsen at bringe en ulovlig praksis til ophør, kan Ankestyrelsen pålægge de medlemmer af kommunalbestyrelsen, som er ansvarlige for undladelsen, tvangsbøder.
Ankestyrelsen har også sendt en generel tilsynsudtalelse om kommunernes forsyningspligt (forsyningsansvar) efter serviceloven og barnets lov til samtlige kommunalbestyrelser og KL.
Sagerne vedrørende de nævnte kommuner er formentlig kun toppen af isbjerget, og der forestår nu en stor opgave for en række kommuner i at få fjernet de ulovlige ventelister.
Derudover har Folketingets Socialudvalg bedt Statsrevisorerne om at anmode Rigsrevisionen om en undersøgelse af Ankestyrelsen tilsyn og anvendelse af sanktionsmuligheder i forhold til kommunerne på socialområdet. Denne undersøgelse bliver først afsluttet i løbet af foråret, men den giver måske anledning til, at tilsynet med kommuner på det sociale område bliver skærpet, hvilket kan få betydning også for socialrådgivere.
Sagen om ulovlige botilbudsventelister til udsatte borgere har nået medier og politikere takket være socialrådgiver Lone Engels.
» Læs nyheden: Ulovlige ventelister: ”Jeg håber, at jeg har givet andre modet til at råbe op” på socialraadgiverne.dk/nyheder
- Barnets lov § 12
Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter denne lov. Kommunalbestyrelsen opfylder sit forsyningsansvar efter 1. pkt. ved brug af egne tilbud og ved samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. - Serviceloven § 4
Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter denne lov.
John Klausen, professor (mso) i Socialret ved AAU, Social-, Public- and Administrative Law Research Centre. Forsker i socialforvaltningsret, med særlig fokus på forsørgelse og beskæftigelse