Ulovlige ventelister: ”Jeg håber, at jeg har givet andre modet til at råbe op”
Sagen om ulovlige botilbudsventelister til udsatte borgere har nået medier og politikere takket være socialrådgiver Lone Engels. Hun håber, at hendes kolleger også kan finde modet til at råbe højt.
Socialrådgiver Lone Engels så det igen og igen: Udsatte borgere i Københavns Kommune blev indstillet til botilbud, men blev parkeret på en venteliste. Nogle ventede flere år.
”Jeg tænkte, at det var mærkeligt. Så jeg undersøgte det og fandt ud af, at det var ulovligt. Det gjorde mig rasende,” siger Lone Engels og fortsætter:
”Vi arbejder med nogle mennesker, som ikke har en chance for at vide, at de udsættes for ulovlig praksis. Så de har brug for, at deres socialrådgiver overholder loven.”
Problemet var ikke ukendt for hendes kolleger og ledelse, men Lone Engels oplevede, at det blev affejet med et ’det er jo en politisk beslutning’. Det var imidlertid ikke en god nok undskyldning for Lone Engels, som har henvendt sig til både whistleblowerordning, Ankestyrelsen og TV2 i håbet om at give problemet opmærksomhed.
Og det har virket. Københavns Kommune har afsat 200 millioner kroner over de næste fire år til at nedbringe de ulovlige ventelister, mens Ankestyrelsen den 10. december har sendt udtalelser til ikke bare Københavns Kommune, men også Aarhus, Helsingør og Odense kommuner. Her oplyser Ankestyrelsen blandt andet, at det kan straffes med bøder til de ansvarlige medlemmer af kommunalbestyrelsen, hvis den ulovlige praksis ikke bliver bragt til ophør.
”Jeg havde ikke regnet med, at det ville lykkes, men jeg var nødt til at prøve alligevel. Jeg kunne ikke lade være,” siger Lone Engels.
Kritik er ikke negativt
For Lone Engels har det ikke været uden skrupler at råbe højt om den ulovlige praksis. Hun overvejede længe, hvem hun skulle tale med, og hvad hun var villig til at lade sig citere for.
”Hvis man skal gå ud med sådan en kritik, så skal man godt nok kunne stå ved sig selv og sit fag. Vi har talt om vores ytringsfrihed i mange år, og jeg har mange kolleger, som ikke tør at stå frem med kritik, fordi de er bange for, at de mister deres arbejde. Jeg håber, at jeg har givet dem modet til at stå frem,” siger Lone Engels.
Hun håber også, at det bliver mere tilladt at give kritik. ”Kritik er ikke negativt. Det er forudsætningen for, at vi kan udvikle os,” siger Lone Engels.
Vil bare gerne passe sit arbejde
Lone Engels glæder sig over, den opmærksom hun har fået skabt om de ulovlige ventelister. Hun håber, at det kan komme til at betyde, at udsatte borgere ikke ender som kastebold i fængsler, psykiatrien og på herberger.
Til gengæld er de 200 millioner kroner slet ikke nok til at tage et endeligt opgør med de ulovlige ventelister.
”Det er bedre end ingenting, men man kommer stadig ikke til at kunne holde loven,” siger en frustreret Lone Engels.
”Jeg er træt af at blive kaldt whistleblower, for jeg har ikke lyst til at være anonym. Jeg er bare et menneske, der gerne have muligheden for at gøre mit arbejde, og det synes jeg ikke, jeg gør, når jeg henviser nogle mennesker til en venteliste, så det har jeg råbt højt om. Og jeg håber, at det har vist, at man godt kan stå frem uden at blive fyret.”