Socialrådgiveren 07/24

Indhold

Mit yndlingsord: Bevæge

Af Jeppe Volkmann, socialrådgiver og familieterapeut, CTI medarbejder i Hybelinstitutionen, Københavns Kommune.

”Indsatsen giver en form for lethed i familierne”

Hvordan forebygger man psykisk sygdom hos børn, der har forældre med psykisk sygdom? Og hvordan hjælper man i det hele taget familien? Det skal et forskningsprojekt, som Sidsel Ingversen er daglig leder af, undersøge.

Guiden: Balancen mellem kontakt og kontrakt er afgørende

Uklarhed kan øge angst og usikkerhed hos den psykisk sårbare, og derfor er det vigtigt at kommunikere tydeligt og støttende – og det er lettere, når man har nogle konkrete redskaber med sig i værktøjskassen, siger Birgitte Wärn, som underviser og giver supervision til socialrådgivere om samtalen med psykisk sårbare.

Kollektive ungebudgetter: Unge skaber deres egen vej til job og uddannelse

Hvad sker der, når udsatte unge – de såkaldte ’aktivitetsparate’ får adgang til et fællesskab og en pose penge og bliver spurgt om, hvad de drømmer om og brænder for? Det er Randers og Herning kommuner ved at udforske i projektet ’Fællesskabsbudgetter’. To socialrådgivere, som fungerer som mentor og coach, fortæller om deres arbejde med de unge, hvor de fleste er rykket tættere på job og uddannelse.

Penge motiverer de unge, men fællesskabet er vigtigere

"Stort set alle de unge peger på fællesskabet som det vigtigste, men pengene er for mange en motivation til at være med", fortæller Malene Steiniche Kjær, chefkonsulent hos Socialt Udviklingscenter. Ud fra de foreløbige erfaringer med kollektive ungebudgetter håber hun, at projektet kan inspirere til mere fællesskabsorienterede og ungestyrede beskæftigelsesindsatser.

JURA: Alvorlige fejl i sager om tabt arbejdsfortjeneste

I 2023 behandlede Ankestyrelsen 1212 sager, hvor der var klaget over kommunens afgørelse om tabt arbejdsfortjeneste. I 179 sager blev afgørelsen ændret, og i 407 sager blev sagen hjemvist, fordi der var så væsentlige retlige mangler, at afgørelsen var ugyldig.

”Psykologisk tryghed er en betingelse for, at man kan bruge sin fulde faglighed”

Psykologisk tryghed handler om at have en tryg læringskultur, som gør det lettere at sige, hvad man tænker og mener, komme med ideer og bede andre om råd og hjælp. Det er en kultur, hvor der også er plads til at tvivle og fejle. Det må ikke forveksles med, at alle bare er søde ved hinanden og klapper ad alt, hvad der bliver sagt, betoner den bogaktuelle krisepsykolog, Rikke Høgsted.