”Indsatsen giver en form for lethed i familierne”
Hvordan forebygger man psykisk sygdom hos børn, der har forældre med psykisk sygdom? Og hvordan hjælper man i det hele taget familien? Det skal et forskningsprojekt, som Sidsel Ingversen er daglig leder af, undersøge.
Hendes motivation brænder tydeligt igennem i telefonen. Socialrådgiver Sidsel Ingversen har arbejdet med familiebehandling i andre sammenhænge, ”men der kommer man jo ofte først ind, når tingene er gået i hårdknude.” I forskningsprojektet VIA Family 2.0. – som kører i psykiatrien i Region Hovedstaden og Region Nordjylland – får man fat i familierne tidligere. Det er en indsats både for familien som helhed og for de forskellige familiemedlemmer hver især.
– For eksempel er familiens lette adgang til deres kontaktperson en vigtig ventil. Som forælder i projektet kan man altid ringe til sin kontaktperson og få hjælp til at håndtere følelser eller bump i hverdagen – før bekymringerne går i selvsving. Der er rigtig mange familier, hvor børnene har egne vanskeligheder, og de begynder at have symptomer på ADHD, angst eller spiseforstyrrelser. Og forældrene her tænker ofte: Er mit barns reaktion helt unormal? Er det fordi jeg er en dårlig forælder? De går selv med det, og der er så meget selvstigma.
Forskningsprojektet er et forsøg, som evaluerer familiebaserede interventioner for børn i familier, hvor en forælder har en psykisk sygdom. Alle familier får tildelt en fast kontaktperson, og alt efter familiernes egne formulerede behov tilbydes familiebaseret psykoedukation, forældrestøtte, grupper, rådgivning om økonomi med mere.
Forældrestøtten sker blandt andet gennem Tripel P-forældreprogrammet, som Sidsel Ingversen har undervist kontaktpersonerne i.
– Det er – på den gode måde – forældrene, der gør arbejdet i forsøget. Programmet kræver noget af dem. Forældrene vælger de strategier, som de har lyst til at afprøve, for eksempel at anerkende deres barn, bruge logiske konsekvenser og holde familiemøder. Ved hver session udvælger forældrene, hvad de vil arbejde på, og det følges op med fokus på, hvad der er gået godt.
Bindeled til forskere
Sidsel Ingversen har brugt to år på at udvikle manualer, indsatser, evaluere og inddrage erfaringer fra tidligere projekter, ligesom hun har haft pilotprojekter med en håndfuld familier.
– Det er fedt at få det til at leve ude hos familierne, og man kan være kreativ på en anden måde sammen med dem. Afsættet er hele tiden deres behov og motivation, ikke lovgivningsmæssige mål og rammer. Indsatsen giver en form for lethed i familierne, fordi de får hjælp til at håndtere det, der er svært at tale om, når en af dem har en psykisk sygdom.
Sidsel Ingversen er også bindeled til de forskere, der skal måle, om indsatsen faktisk virker i forhold til at forebygge psykisk sygdom hos børnene.
– Det er svært at måle forebyggelse, og målet er jo også at forebygge psykisk sygdom. Derfor vil forskerne rigtig gerne være med til at følge familierne. Min drøm er, at der automatisk tænkes inddragelse af familien, når man får en patient i psykiatrien, der har børn. For jeg kan se, at det hjælper.
VIA Family 2.0 modtager henvisninger til udgangen af 2025. Projektet skal inkludere ca. 600 familier, heraf 400 i Region Hovedstaden og 200 i Region Nordjylland.
» Læs mere på viafamily.dk
CV Sidsel Ingversen
44 år
- 2024 – Daglig leder, VIA Family 2.0, Hovedstaden, Forskningsenheden, Børne- og ungepsykiatrisk Center, Region Hovedstaden (BUCRH)
- 2021 – 2023 Projektkoordinator, Center for Familiebaserede Interventioner, Forskningsenheden, BUCRH
- 2019 Triple P underviser
- 2017 – 2021 VIA Family forskningsprojekt, Forskningsenheden, BUCR
- 2010 – 2016 Selvstændig konsulent (Familiebehandling)
- 2010 – 2011 Egevang behandlingshjem
- 2006 – 2009 Familieafdelingen i hhv. Glostrup og Rudersdal kommune
- 2006 Uddannet socialrådgiver