LEDER: Autorisation kan styrke vores faglige stolthed

"Arbejdspres og vilkår betyder, at vi som socialrådgivere kæmper med vores omdømme."

LEDER: Autorisation kan styrke vores faglige stolthed

Foto: Lisbeth Holten

Dette bliver min sidste leder som næstforkvinde i Dansk Socialrådgiverforening (DS), og jeg vil gerne bruge den til at tage fat på et emne, der ligger mig nært: Autorisation. For vores fag er under pres. Arbejdspres og vilkår betyder, at vi som socialrådgivere kæmper med vores omdømme. Når danskerne bliver spurgt om deres tillid til os, ligger vi desværre lavt, og det påvirker vores faglige stolthed. Alt for ofte handler debatten om fejl i sager, mens ingen diskuterer de rammer for faglighed, som socialt arbejde kræver.

Ser vi på andre fag, er der ingen tvivl om, at en psykolog skal have en universitetsuddannelse og en autorisation for at lave en forældreevneundersøgelse. Omvendt kræves der på papiret ingen formel faglighed for at lave en børnefaglig undersøgelse, selv om den kan have vidtrækkende konsekvenser for borgernes liv.

Sygeplejerskerne har et eget udvalg under Sundhedsstyrelsen, som fokuserer på faglige krav og efteruddannelse i forhold til specialfunktioner og karriereudvikling. Den dialog på myndighedsniveau findes ikke på vores område, og vi mærker de alvorlige konsekvenser af, at der ikke er enighed om, hvad kvalitet i socialt arbejde egentlig indebærer.

I stedet bliver vores arbejde styret af kommunernes økonomiske hensyn, og politikere kan sætte retningen ud fra mavefornemmelser. Den diskussion ser vi aldrig, når det for eksempel handler om retten til behandling for sygdomme.

Vi har brug for at finde nye måder at styrke vores fag og vores faglige stolthed. Jeg ser en autorisationsordning som det næste vigtige skridt. Vi er startet på denne rejse ved, at DS nu aktivt arbejder for en autorisation. Jeg vil bare opfordre alle til sammen med DS at tage del i debatten og bidrage til at få autorisationsordningen for socialrådgivere til at blive en realitet. Det vil styrke vores fag, vores stolthed og den kvalitet, vi leverer til borgerne.

Ditte Brøndum har efter seks år valgt ikke at genopstille som DS’ næstforkvinde og fratræder efter repræsentantskabsmødet den 22. og 23. november.