Refleksion: ”Det kræver de rette rammer at løfte de unge”
Camilla Bruus er socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Ungecenter, Brønderslev Kommune.
Det var rart at se, hvor interesseret beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen var i at tale med de unge, da hun besøgte min arbejdsplads, Ungecenter Brønderslev. Hun var her 20 minutter længere end planlagt, og det tolker jeg som, at hun syntes, at det var interessant at høre, hvilken forskel vi gør for de udsatte unge mellem 15 og 30 år.
Jeg er stolt af min arbejdsplads, hvor vi har mod og muligheder til at tænke ud af boksen – væk fra søjlerne i de forskellige forvaltninger. De unge mødes med samme tilgang uafhængigt af, om deres sag hører under børne- social- eller beskæftigelsesloven. Kollegerne inden for de tre hovedområder sidder sammen, så der er meget kort vej til sparring med en kollega fra et andet fagområde, og beslutningsvejen er også kort, fordi vi har samme chef – og fælles økonomi.
På vores tværfaglige konferencer bliver fordelene tydelige. Vi byder hver især ind med, hvordan ’min’ lovgivning kan være med til at løfte den unge, i stedet for at forsøge at skubbe opgaver og løsninger videre til andre, så ens egen forvaltning slipper for at betale for indsatsen. I og med at alt skal betales af samme kasse, bliver det i højere grad muligt at drøfte det socialfaglige perspektiv.
Alt det håber jeg, at ministeren fik indblik i og tog med hjem som inspiration til den kommende beskæftigelsesreform. Et af min vigtigste budskaber til ministeren er, at arbejdet med at løfte de unge med en håndholdt og helhedsorienteret indsats kræver tid – og at den såkaldte ’frisættelse’ af kommunernes beskæftigelsesindsats kan risikere at blive et tilbageskridt. Færre krav og opfølgninger kan medføre, at unge, som ofte mangler indre styring, risikerer at blive påvirket af udefrakommende negative faktorer som kriminalitet og misbrug.
Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.