Nyheder
Den usunde skam skal ud af skammekrogen
Skam er en af vores vigtigste følelser til at kunne handle etisk forsvarligt, siger Katja Balslev, som har skrevet en bog om skammens væsen. Hvis vi ignorerer skammen, bliver den destruktiv for den professionelle relation. Men hvad er skam, og hvordan påvirker den os selv og vores adfærd over for kolleger og borgere?
23.05.2023
Guiden: Det bliver lettere og lettere at chikanere digitalt
Med hver digital tjeneste udvides muligheden for at chikanere. Socialrådgivere bør især tænke nøje over, hvem der har adgang til deres personlige oplysninger på sociale medier, anbefaler digital ekspert Maia Kahlke Lorentzen.
21.03.2023
Guiden: Værn dig mod digital chikane
Som frontpersonale er socialrådgivere særligt udsatte for chikane på sociale medier og digitale tjenester. Din arbejdsplads skal beskytte mod chikane, men du kan også selv gøre noget. Især på dine sociale medier.
21.03.2023
Arbejdsmiljø: Socialrådgivere kan ikke bare sige pyt
Socialrådgivere er den anden mest stressede faggruppe. Nu har to eksperter skrevet en bog om, hvorfor stress rammer så mange i professions-fagene. Socialrådgivere presses førstog fremmest af manglende tid til at løse opgaverne og til at mødes og samarbejde med kollegerne, siger en af forfatterne, som netop selv har uddannet sig til socialrådgiver.
14.02.2023
Inflationskrise: Akut og målrettet hjælp
Vi har spurgt fem aktører på det sociale område om, hvordan de oplever konsekvenserne af den historisk høje inflation, og hvilken hjælp borgerne har brug for.
19.12.2022
Profession: Misvisende jobtitler svækker fagets omdømme
Det er forståeligt, at for eksempel jobcentre vil ensrette medarbejdernes titler, mener Helle Antzcak fra Københavns Professionshøjskole. Men det risikerer at svække den enkelte socialrådgivers orientering mod fagets kvalitetsstandarder og etiske normer. Det kan gå ud over den samlede profession.
01.11.2022
Når kunstig intelligens skal forudsige mistrivsel
Det menneskelige socialfaglige skøn kan ikke undværes, så vi er ikke i nærheden af at erstatte socialrådgivere med algoritmer. Og det må heller aldrig ske. Det siger Line Berg, som er en af de forskere, der er i gang med at udvikle et dataanalytisk værktøj til at forudsige risikoen for, at et barn er i alvorlig mistrivsel.
21.06.2022
Kunstig intelligens: Sådan undgår vi de værste faldgruber
Hvad skal myndighederne være særligt opmærksomme på, når der anvendes kunstig intelligens til løsning af velfærdsopgaver? Det har vi spurgt fire eksperter og en politiker om.
21.06.2022
Kunstig intelligens: Kommune dropper algoritme til screening af ledige
Lyngby-Taarbæk Kommune har netop droppet det digitale redskab ASTA til at screene ledige. Det sker på baggrund af en undersøgelse, hvor kommunens egne sagsbehandlere var kritiske over for redskabet.
21.06.2022
Kunstig intelligens: Teknologien er ikke moden til at tegne profiler af borgerne
Den kunstige intelligens, som udvikles til det offentlige i disse år, bør begynde et helt andet sted end med profilering af den enkelte borger, mener datalogiforsker Naja Holten Møller. Hun anbefaler, at man satser på algoritmer til rutineopgaver og tager de fagprofessionelle med på råd.
21.06.2022