”Jeg giver praksis en stemme i socialfaglig forskning”

Som ansat i et jobcenter savnede Tanja Dall en videnskabelig tilgang til, hvordan hun kunne gøre sit arbejde bedre. Nu forsker hun selv i, hvordan man bedst hjælper ledige og sygemeldte.

”Jeg giver praksis en stemme i socialfaglig forskning”

Foto: Lisbeth Holten

Tanja Dall vidste ikke, hvad hun ville arbejde med, da hun begyndte at læse til socialrådgiver. Men det blev banebrydende, at hun indledte sin karriere i et jobcenter.

– Jeg mødte et stærkt fagligt miljø, hvor vi gjorde en forskel for borgerne. Alligevel savnede jeg viden om, hvordan jeg kunne styrke mit arbejde. Der fandtes beskrivelser af vores indsats, men jeg vidste godt, hvad jeg lavede, så det blev jeg ikke klogere af, uddyber hun.

Efter to år søgte Tanja Dall ind på kandidatuddannelsen i socialt arbejde og har siden taget en ph.d. I dag er hun lektor ved Aalborg Universitet og veksler mellem at undervise i blandt andet samtaleanalyse og forske i socialt arbejde i beskæftigelsesindsatsen.

– Jeg taler med socialrådgivere, andre ansatte og borgere i fem-seks jobcentre om, hvordan vi kan udvikle praksis. Jeg analyserer og klæder medarbejderne på til, hvordan de kan stille spørgsmål i samtaler med borgerne, og jeg har været med til at skabe funktionen vidensmægler, hvor en medarbejder faciliterer faglig refleksion i sit team, fortæller Tanja Dall.

Oplever stor respekt

Som forsker får hun øje på mønstre i de udfordringer, praktikere nævner igen og igen.

– Det taler ind i min ambition om at få forskning og praksis til at mødes, når det lykkes mig at sætte ord på noget, som fagpersoner kan genkende i deres hverdag, og hvor de samtidig er med til at udvikle de tanker, jeg præsenterer, siger hun.

Tanja Dall samarbejder med forskere, som har læst sociologi, statskundskab og politik og administration.

– De kender til politik, systemer og organisering, mens jeg ved, hvad det vil sige at sidde overfor en borger. Min viden er ikke bedre end deres, men sammen får vi flere perspektiver i spil, siger lektoren, som ikke har oplevet kolleger se skævt til hende, fordi hun kommer fra et fag, som ikke er stærk på analyse og forskningsmetoder. Tværtimod.

– Jeg oplever stor respekt, for mit blik for socialfagligt arbejde gør mig i stand til at stille andre spørgsmål end mine kolleger, både i min forskning og i jobcentrene, siger Tanja Dall.


CV Tanja Dall, 39 år

  • Lektor, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet
  • Uddannet socialrådgiver i 2009
  • Efteruddannelse: Kandidat og ph.d. i socialt arbejde på Aalborg Universitet i henholdsvis 2012 og 2018