Socialrådgiveren 10/17

Indhold

Teenagere er lige så følsomme som helt små børn

Nyt studie tyder på, at teenagere er lige så følsomme overfor sociale begivenheder som helt små børn. Det er overraskende, siger forskningsleder Signe Hald Andersen fra ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed.

DS roser lovændring: Snart kan du tale frit med Arbejdstilsynet

Regeringen lægger op til, at chefen ikke længere skal kunne lytte med, når Arbejdstilsynet taler med ansatte i forbindelse med tilsyn af psykisk arbejdsmiljø. Det er en vigtig ændring, som vil gøre det lettere for socialrådgiverne at tale frit, mener DS.

“Vi politikere skal blive bedre til at styre os selv”

- Tilgiv os, at vi spørger igen. Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle socialrådgivere, der siger: Dét har vi hørt før, og har det nogensinde hjulpet? Sådan lyder det fra innovations-minister Sophie Løhde i et dobbeltinterview med Dansk Socialrådgiverforenings næstformand, Niels Christian Barkholt. De opfordrer socialrådgivere til at hjælpe med at rydde op i overflødige regler og bureaukrati ved at deltage i ”Meld en regel”.

Tema om kommunalvalget: Tid til borgernes drømme

Det nedsatte sagstal betyder, at vi har en ramme, hvor vi kan arbejde for borgerne. Vi har tid til at forberede os, tænke over, hvad der er bedst for den pågældende borger, og vi kan være tilgængelige, når borgeren har brug for det. Sådan lyder det fra socialrådgivere fra Jobcenter Silkeborg, hvor investeringer i beskæftigelsesindsatsen har ført til et langt bedre arbejdsmiljø og tilfredse borgere. Pris? Borgmesteren forventer en gevinst på godt 31 millioner kroner.

Hver tredje arbejdsmiljørepræsentant: Det psykiske arbejdsmiljø halter

Socialrådgivernes arbejdsmiljørepræsentanter får ikke tilstrækkelig efteruddannelse, de efterlyser mere tid til at sikre det gode arbejdsmiljø, og de vurderer, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet ringere. Det viser en ny undersøgelse. Arbejdsgiverne svigter, mener DS, som vil rejse krav om bedre vilkår for arbejdsmiljørepræsentanter ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Bolsjepædagogik hjælper plejefamilier

Et amerikansk træningsprogram for plejeforældre opfordrer til at bruge slik og iPad som belønning. Flere kommuner har afprøvet metoderne i Danmark, og deres skepsis over for ”bolsjepædagogik” er afløst af anerkendelse af de gode resultater: Færre adfærdsproblemer hos plejebørnene og mindre stress hos familierne.

Plejemor: Fedt at det er ok med konsekvens og belønning

- Det er fedt at få at vide, at det er ok med konsekvenser og belønninger. Især for mig som pædagog. Jeg kan se, at det virker og giver ro både hos vores plejebarn og os, siger Annette, der er pædagog og har et plejebarn på otte år. KEEP givet familien en tro på, at de som familie godt kan håndtere de svære udfordringer.

OK18: Socialrådgivere ønsker højere løn og pension

Hvis det står til medlemmerne, skal Dansk Socialrådgiverforening kæmpe for at få hævet både løn og pension ved de kommende overenskomstforhandlinger. Men også det pressede arbejdsmiljø har været til debat på socialrådgivernes klubmøder om ønsker til Dansk Socialrådgiverforenings overenskomstkrav, fortæller en række tillidsfolk.

Mistrivsel og lidelse i ”verdens lykkeligste land”

KOMMENTAR: Vi presser os selv og hinanden i ”selvets kultur”, hvor det gælder om at få flest ”likes” og være én, de andre har lyst til at lege med. Dem, der bukker under i den mellemmenneskelige konkurrencekamp, stemples som ikke dygtige eller robuste nok. De risikerer at blive udstødt af samfundet, eller de vender selv samfundet ryggen, fordi de ikke kan leve op til kravene.

Stor interesse for OK18 skal veksles til høj stemmeprocent

REGIONSLEDER: Tak til alle jer, som har bidraget til diskussioner om krav til OK18. Til marts skal alle medlemmer stemme om overenskomstresultatet. I 2015 stemte kun 40 procent – lad os gøre det bedre i 2018 og få stemmeprocenten op på 50!

Hvorfor siger du ikke bare op eller nedlægger arbejdet?

KLUMME FRA PRAKSIS: Jeg kan kun svare for mig selv. Efter mange år i praksis er det fortsat min overbevisning og erfaring, at vi er en faggruppe, som har en kolossalt meningsfuld og faglig berettigelse på beskæftigelsesområdet.

Sverigesmodellen må ikke blive en spare-øvelse

LEDER: Målet med modellen skal være en tidligere og grundigere indsats for de udsatte børn og unge, og et af midlerne hertil er flere ressourcer. Det er kun godt, hvis det så gavner kommunens økonomi på længere sigt, men forventninger om at spare penge må ikke spænde ben for det sociale arbejde.