LEDER: Pengene skal passe til opgaven

"Politikerne har simpelthen ikke sendt den nødvendige finansiering med til at hjælpe de udsatte børn, unge og familier, der har brug for det."

I efteråret bad Dansk Socialrådgiverforening socialrådgiverne på børneområdet dele deres erfaringer fra praksis. En socialrådgiver skrev: Hensynet til økonomien i familiesager vejer ofte tungest i socialfaglige vurderinger – uden at man taler højt og åbent om det fra ledelsen. Det var et gennemgående træk i vores rundspørge. Mere end 75 procent svarede, at de ’ofte’ eller ’indimellem’ oplevede, at økonomien stod i vejen for at iværksætte den fagligt korrekte foranstaltning eller anbringelse.

Der er fornyet fokus på underfinansieringen af børneområdet. En centerleder i Guldborgsund Kommune kom til at tale både højt og åbnent om det. Centerlederen sendte en mail til de ansatte med krav om besparelser på 100.000 kroner på hver sagsstamme – ellers risikerede de ansatte deres job. Klart ulovligt og komplet uacceptabelt. Men sagen fra Guldborgsund adskiller sig kun fra andre kommuner, fordi den er så klart ulovlig og klodset udført. For kommunerne er økonomisk pressede. Politikerne har simpelthen ikke sendt den nødvendige finansiering med til at hjælpe de udsatte børn, unge og familier, der har brug for det.

Ansvaret ligger til syvende og sidst på Christiansborg, som må og skal sørge for, at der er ordentlige økonomiske rammer for det sociale arbejde. For indsatsen for de udsatte børn skal funderes i socialfaglighed, og derfor handler det om, at der skal være råd, men også om, at socialrådgiverne skal have kompetence til at træffe de rigtige beslutninger – til gavn for de udsatte familier, unge og børn. Christiansborgpolitikerne har en historisk mulighed for at løfte deres ansvar netop nu, når der forhandles om ’Børnene Først’.

Der er kun én positiv ting at sige om sagen fra Guldborg­sund Kommune: At socialrådgiverne og den lokale tillidsrepræsentant sagde så klart fra og fik stoppet ulovlighederne. Vi socialrådgivere skal råbe højt om de her sager, for vi må og skal gøre op med underfinansiering og begrænsning af vores socialfaglighed.

» Læs også socialminister Astrid Krags debatindlæg