PRAKSISKLUMMEN: Mine kolleger fortjener at blive klappet hjem hver dag
Mine kolleger er typerne, der lejer en bil for at hente donerede møbler til en hjemløs, som har fået bolig, og knokler i overtid for at få en indstilling færdig.
Forleden deltog jeg i en middag, hvor den sædvanlige ”og hvad laver du så?” faldt. Jeg svarer, at jeg er kommunalt ansat myndighedssocialrådgiver. Der bliver helt stille. Folk får tomme blikke.
Jeg uddyber mit svar:
”Altså jeg omsætter servicelovens bestemmelser til aktive indsatser for hjemløse og andre, der har brug for hjælp”, hører jeg mig selv forklare. Min sideperson siger ”nårh, du sidder bag en skærm, drikker kaffe og siger nej hele dagen”.
Der grines rundt om bordet. Jeg griner ikke, jeg er stødt. På vegne af mit fag og mine kolleger. Jeg får en smule skarpt svaret, at mine kolleger helt ærligt fortjener at blive klappet hjem hver dag, deres CV’er er lange, til gengæld er lønnen kort.
”Mine kolleger er typerne, der lejer en bil for at hente donerede møbler til en hjemløs, som har fået bolig, typerne der knokler i overtid for at få en indstilling færdig, typerne der laver en særordning, så hjemløse kan hæve kontanter i banken. Og det er vel og mærke udover alt det faste arbejde med at opsøge mennesker, hvor de nu befinder sig, holde samtaler, forklare og rådgive om lovgivningens (u)muligheder, koordinere hjælp og støtte på tværs af adskillige kommunale og regionale instanser, der har hver deres mening og dagsorden. OG dokumentere det hele skriftligt. Mine kolleger insisterer nemlig på aldrig at give op, fordi alle er værdifulde og ingen bør falde igennem det alt for stormaskede net, vores såkaldte velfærdssamfund er blevet til i dag,” rabler jeg af mig.
Og fortsætter: ”Jeg har tidligere arbejdet 20 år i det private, men har aldrig arbejdet så hårdt, som jeg gør nu. Og ja, vi drikker meget kaffe – hvordan skal vi ellers holde til det høje arbejdstempo?”
”Okay – godt ord igen”, siger min sideperson stille.
af Lone Engels, der er socialrådgiver, Hjemløseenheden, Københavns Kommune