Plads til ordentligt socialt arbejde?

KLUMME FRA PRAKSIS: Jeg håber, at den ny regering betyder en ny politik, hvor der er plads til socialt arbejde på brugernes præmisser.

Mens denne klumme skrives, har jeg ferie. Ferie fra en hverdag, der nok er travl, hvor økonomien er presset og står til at presses yderligere i året, der kommer. Men først og fremmest ferie fra en hverdag, hvor jeg dagligt ser dygtige socialarbejdere udfolde deres faglighed. En hverdag, hvor jeg ser socialt arbejde lykkes, fordi der er faglig frihed, tillid til hinanden og de mennesker, som vi møder, og bevidsthed om menneskesyn og værdier. Men vores lille arbejdsplads er ikke en ø. Vi påvirkes i meget høj grad af virkeligheden, lovgivningen og den politiske styring.

Vores arbejdes kvalitet afhænger ikke kun af den enkelte rådgivers kvalitet, menneskelighed, kreativitet og evne til at finde veje ud, der hvor det ser mørkest ud. Det afhænger ikke kun af, om vi har gode kolleger, ledelser, der vil det rigtige – og ordentlig belysning, frugtordning og hæve-sænke-borde. Vores arbejde er i meget høj grad betinget af den politiske dagsorden, de regler, der sættes op, samt det syn, politikerne har på de mennesker, som har brug for en hånd.

Vi har fået en ny regering – det interessante bliver, i hvor høj grad vi også får en ny politik. Jeg håber, at der bliver plads til det sociale arbejde på brugernes præmisser – hvor mennesker mødes med tillid, med en indstilling fra systemet om, at de sikkert gerne vil fungere så godt som muligt, at de sikkert gerne vil bidrage med det, de kan. Jeg håber, at vi får et samfund, hvor politikerne giver plads til de gode historier fra de udsatte områder, og ikke sovser os ind i mere uretfærdig ghettolov, mere mistro, og ulighedsskabende reformer.

Jeg håber, der bliver skabt en økonomisk ramme for kommunerne – hvor vi kan gøres fri af budgetlovens snærende bånd, der forhindrer langsigtet planlægning og umuliggør, at kommunerne opprioriterer velfærden af frygt for at ramme udgiftsloftet samt de økonomiske sanktioner, der følger med.

Jeg håber, vi dropper tanken om, at alle problemer kan løses med beskæftigelse – og ser på, om nogle af alle de medmennesker, som er fanget i sygdom og fattigdom, kunne få et værdigt liv.

Jeg håber, at der bliver plads til, at socialrådgivere – hvor end vi er placeret – kan bruge de kompetencer og den faglighed, vi har med til at hjælpe mennesker med at skabe en positiv forandring.

Jeg tror, at der er råd til en ordentlig velfærd – og det tror økonomiprofessor og tidligere overvismand Christen Sørensen også. Han siger: ”Danmark har en superstærk økonomi. Vi har haft et overskud på betalingsbalancen på 160 mia. kroner i mindst fem år, og vi har stort set fuld beskæftigelse. Vi kan sagtens finansiere en ordentlig offentlig sektor”.