Højdepunkter fra Socialrådgiverdage 2023

Hvis du ikke havde mulighed for at deltage i Socialrådgiverdage i år, kan du her læse budskaberne til socialrådgiverne fra Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil, forfatter og psykolog Glenn Bech og forkvinde Signe Færch.

Højdepunkter fra Socialrådgiverdage 2023

Socialrådgiverdage 2023 blev skudt i gang med en velkomsttale af forkvinde, Signe Færch, der sendte en hilsen til alle socialrådgivere i salen og alle de socialrådgivere, der ikke havde mulighed for at deltage i Socialrådgiverdage i år.

– Socialrådgiverfaget strækker sig ud i alle velfærdssamfundets områder og afkroge – lidt som grenene på et træ. Men mange steder oplever vi et pres på vores faglighed og arbejdsvilkår, der som et kraftigt stormvejr kan få grenene til at knække, sagde hun med henvisning til milliardbesparelser på beskæftigelsesindsatsen, nedskæringer på både børneområdet, familieretshusene, sundhedssocialrådgivere og grunduddannelsen.

– Vi skal huske at passe og pleje fagets rødder – det, vi alle sammen deler og kommer fra, og som altid holder os fast og sørger for, at vi ikke vælter, uanset hvor hårdt stormvejret er. Vi skal stå sammen på tværs af områder og kæmpe for plads til vores helhedssyn, beslutningskompetence og det sociale ansvar, som vi så gerne vil løfte, sagde Signe Færch.

Socialrådgivernes beslutningskompetence fyldte også meget i Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theils tale. Hun var meget optaget af, at det i langt højere grad skal være de socialrådgivere, der er tættest på borgeren, der skal kunne træffe beslutning om hjælp og støtte.

– Der er ikke nogen ide i at give jer så lang en uddannelse, hvis I ikke må træffe beslutninger. Jeg betvivler, at man kan træffe kloge beslutninger, hvis man ikke kender borgerne. Der kommer ikke noget som helst godt ud af, at beslutningerne er kommet så langt væk fra borgerne, sagde hun.

Socialrådgiverdage 2023 blev afsluttet med et oplæg af forfatter og psykolog Glenn Bech, der kredsede om spørgsmålet: “Hvorfor er det lykkedes Glenn Bech at bryde mønstret med en lang videregående uddannelse og en forfatterkarriere, mens broren hænger fast i de sociale problemer, som farens selvmord efterlod moren og de to små drenge i?”

Når Glenn Bech holder foredrag for lærere og pædagoger, så kan de godt lide at høre om alle de strukturelle forhold, der har været med til at hjælpe ham på vej i livet.

– Det gælder nok også jer socialrådgivere. I kan godt lide, at jeg taler det kollektive ansvar op. Jeg har klaret mig godt, fordi jeg har haft gode rollemodeller i folkeskolen, fordi forfatterskolen var undtaget fremdriftsreformen, og fordi jeg har modtaget dagpenge, sagde Glenn Bech.

Men når han holder foredrag for fx Deloitte i deres flotte glasbygninger, så vil de rigtig gerne høre om Glenn Bechs individuelle bedrifter, hvordan han har arbejdet 80 timer om ugen og selv taget ansvar for at bryde mønsteret.

– Så derfor fortæller jeg altid om begge dele. Jeg har været heldig med at vokse op i Danmark. Men jeg har også ’overarbejdet’ helt vildt meget for at komme hertil, sagde han.