”Vi fortæller børnene, at gaven indeholder det vigtigste i deres liv”

Britt Bjergen socialrådgiver, Center for pårørende, Team Børn og Unge, Psykiatrien, Aalborg Universitets­hospital. Efteruddannet i familieterapi og har en diplomuddannelse i børn, unge og familier.

”Vi fortæller børnene, at gaven indeholder  det vigtigste i deres liv”

Foto: Hans Ravn

Da vi blev spurgt, om DR måtte lave en dokumentar med vores arbejde om samtalegrupper med børn og unge med psykisk syge forældre, var vi meget i tvivl. For hvad var vi med til at udstille? Ville hr. og fru Danmark blive bekræftet i fordomme om, at der er lighedstegn mellem at være psykisk syg og dårlige forældre? Og hvordan ville jeg selv tage mig ud rent fagligt?

Børnene deltager i et samtaleforløb og får sat ord på, hvordan fars eller mors sygdom forstyrrer og griber ind i deres hverdag. Heldigvis har vi kun fået positive tilbagemeldinger, efter at de fire afsnit af ”Når mor eller far er psykisk syg” har været sendt. Jeg kan mærke, at jeg er stolt af mit arbejde, og det kan jeg også se i dokumentaren i fjernsynet: At jeg bliver rørt over at høre de unge, når de siger farvel og fortæller, hvad de har fået med sig.

Når de slutter et forløb hos os, får de en gave. Et skrin i træ. Vi fortæller børnene, at gaven indeholder det vigtigste i deres liv. Når de åbner låget og kigger ned i skrinet, får de øje på sig selv i et spejl. Vi vil gerne minde dem om, at de skal huske sig selv. At det er i orden som ung at sætte sig selv i første række frem for at bekymre sig om sin mor eller far. At de tager til fodboldtræning eller hopper på trampolinen, eller tager med venner hjem. Det er heller ikke forældrenes ønske, at de bliver hjemme og passer på dem, men det sker nogle gange i de her familier, især hvis de ikke får talt om det.

Det er vores lokale glarmester, som skærer spejlene og limer dem i bunden af skrinene. Det er lidt besværligt, men det er det hele værd.

Samtalegrupperne er et tilbud i Psykiatrien i Region Nordjylland til alle borgere i regionen.