Guiden: Sådan indretter du dit hjemmekontor

Arbejder du hjemme mere end en dag om ugen, skal du have tilbudt at få stillet for eksempel et arbejdsbord og stol til rådighed af din arbejdsgiver. Læs tips og gode råd til et godt hjemmekontor og arbejdsmiljø i privaten.

♦  Din computerskærm skal stå en meter inde i rummet og vinkelret på vinduet, så du ikke får dagslyset direkte ind bag- eller forfra.

♦  Rettesnoren er altid dine skuldre, der skal være nede på plads, når du arbejder. Det forebygger ’computernakke’.

♦  Hvis du har et hæve-sænke­bord, indstiller du først ­stolen – dernæst bordhøjden. Har du et bord med fast højde, indstiller du stole­sædets højde, så din arbejdsstilling passer til bordets højde.

♦  Arbejder du med en bærbar computer, så få et løst tastatur stillet til rådighed. Brug computerens skærm som din skærm og sæt den eventuelt på en stak bøger, så du kigger lige på skærmen og ikke ned, når du arbejder.

♦  Reguler bord- eller stolehøjde, så skuldrene er ’nede på plads’, når du skriver.

♦  Kommer dine fødder til at dingle, så sæt en kasse under dem.

♦  Få som minimum en ­ordentlig kontorstol, hvis du ikke har plads til et egentligt skrivebord. En god kontorstol giver dig støtte, og du kan regulere den i højden. Den har de fleste plads til derhjemme.


Rejs dig op – og bevæg dig

  • På arbejdspladsen er du givetvis vant til at bevæge dig mere omkring i huset – til møder, til kaffemaskinen og kantinen, end du gør, når du arbejder hjemme. Derfor er det vigtigt, at du varierer din arbejdsstilling.
  • Din næste arbejdsstilling er din bedste.
  • Rejs dig op mindst en gang i timen og bevæg dig for at få gang i blodcirkulationen – særligt hvis du ikke har mulighed for at stå op og arbejde.
  • Varier dine arbejdsstillinger mellem at stå op og sidde ned, hvis du kan. Det er vigtigt ikke at være i den samme, stille arbejdsstilling hele dagen.
  • En træningselastik er et glimrende redskab til at forebygge smerter fra computerarbejde i nakke, skuldre og arme. Læse mere på at.dk/arbejdsmiljoeproblemer/ergonomi – søg på elastik.
  • Gå en tur midt på dagen, få rørt kroppen og tømt hovedet.

Elsker eller hader du at arbejde hjemme?

Nogle elsker roen, de få forstyrrelser og fraværet af møder fra morgen til aften, når de arbejder hjemme. Andre er ved at gå i spåner over isolationen og den manglende sociale kontakt og sparring med leder, kolleger og borgere.

Uanset, hvordan du har det, er det arbejdsgiverens ret at lede og fordele arbejdet. Du kan altså ikke kræve at arbejde meget eller lidt hjemme. En god arbejdsgiver ’stikker fingeren i jorden’ for at vurdere, hvordan den enkelte medarbejder trives og dermed præsterer bedst. Og så organiserer lederen arbejdet efter det.