REGIONSLEDER: Læren fra Nordic Waste

"Hver fjerde socialrådgiver er stadig stresset."

Sagen om Nordic Waste og miljøkatastrofen i Randers er ikke kun historien om en skruppelløs virksomhed. Meget tyder på, at rettidig omhu og kontrol havde sparet både kommunens økonomi og det lokale miljø for meget. Derfor er det også historien om offentlige myndigheder og politikere, der ikke har løftet deres ansvar.

En ny rapport fra Arbejdstilsynet om en anden type miljø, nemlig lønmodtagernes arbejdsmiljø, viser noget af det samme. Når hver fjerde socialrådgiver stadig er stresset, skyldes det først og fremmest, at arbejdsgivere og politikere ikke gør nok for at sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Det ved vi, for rapporten viser også, hvad der ligger bag det alarmerende tal: 39 procent af socialrådgiverne kommer bagud med arbejdet – flere end nogen anden faggruppe – mens 42 procent har følelsesmæssigt vanskelige relationer i arbejdet. Det er en virkeligt dårlig kombination, for i et fag som vores, hvor de ansatte hver eneste dag har ansvaret for udsatte mennesker, er det en stor psykisk belastning ikke at få tid og rum til at udføre arbejde af en høj faglig kvalitet.

Travlhed er ikke i sig selv et problem, men følelsen af ikke at slå til og svigte mennesker med behov for hjælp slider på sjælen og over tid også på kroppen. 42 procent af socialrådgiverne svarer, at de har smerter i kroppen. Også her ligger vi helt i toppen i forhold til andre faggrupper, og selv om noget af forklaringen kan være, at mange af os arbejder meget foran en computerskærm, forklarer det ikke, hvorfor andre med stillesiddende kontorarbejde ikke oplever det i samme omfang.

Både Christiansborg, kommunerne og andre arbejdspladser har et kæmpe ansvar for at sikre, at vi ikke bliver syge af at gå på arbejde, at vi trives og har overskud til at yde den indsats, som udsatte mennesker fortjener. Som Nordic Waste-sagen har lært os, bliver det kun værre af at vente.

» Læs også analysen “Hver fjerde socialrådgiver er stresset