Refleksion: ”Vi skal have styrken, selvtilliden og selvværdet til at sige fra”

Roar Mohammed Johansen er socialrådgiver og afgående hoved­bestyrelsesmedlem.

Refleksion: ”Vi skal have styrken, selvtilliden og selvværdet til at sige fra”

Foto: Palle Peter Skov

Jeg har som fællestillidsrepræsentant oplevet, at flere af vores fagfæller er blevet syge af deres arbejde. I starten undrede jeg mig og spurgte, hvorfor de ikke havde sagt fra over for chefen. Svaret fra hvert enkelt medlem var det samme: At de var bange for at miste anseelse og for at miste deres arbejde.

Jeg har ikke oplevet en eneste socialrådgiver blive fyret, fordi de fortalte chefen, at deres grænse var nået. Til gengæld har jeg oplevet et medlem arbejde så meget, at hendes leder måtte gribe ind. Medlemmets pligtfølelse over for de udsatte borgere gjorde, at hun var ustoppelig, selv om hendes egen mistrivsel skreg til himlen.

Efter et langt forløb på næsten et år, besluttede lederen sig for at afskedige medlemmet, fordi hun ikke kunne forsvare, at medlemmet arbejdede så meget, at hun ødelagde sit eget helbred. Jeg måtte desværre give lederen ret. Vi måtte beskytte medlemmet fra at arbejde sig ihjel.

Jeg har også siddet til samtaler, hvor et medlem var så kognitivt påvirket af stress, at hun i fire dage havde undgået at sige sin otte-årige datters navn, fordi hun ikke kunne huske det – uanset hvor mange gange hun kiggede på datterens pas og sundhedskort.

Når vi socialrådgivere ser på vores sygefravær, så er problemet ikke, at det er for højt. Problemet er, at det er for lavt. For mange af os kommer på arbejde med halsbetændelse og manglende psykisk overskud, fordi vi prioriterer vores arbejde højere end os selv
Det er vigtigt, at vi støtter hinanden i at have styrken, selvtilliden og selvværdet til at sige fra. Ikke bare, når det bliver for meget, men længe inden, det bliver for meget.


REP 22. Roar Mohammed Johansen gik på talerstolen på DS’ repræsentantskabsmøde i november og opfordrede den nye ledelse til at give medlemmerne styrken til at sige fra. Vi bringer hans indlæg i en redigeret version.
» Læs mere om REP 22 på socialraadgiverne.dk/REP22


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.