Refleksion: ”Mit hjem blev inficeret af tunge samtaler. Jeg kunne ikke bare lukke døren og være mor eller Britta.”
Britta Svinth er socialrådgiver og tillidsrepræsentant. Mestringsvejleder (støtte efter servicelovens § 85) i Center for Mestring, Aarhus Kommune.
Jeg tænker tilbage på tiden med hjemmearbejde som et år, hvor det kollegiale fællesskab og samarbejde har været udfordret. Vi har brug for hurtig adgang til sparring – det bliver for tungt, når vi sidder alene. Jeg havde en dag en meget frustreret pårørende i telefonen. Jeg kunne ikke tale hende til ro og blev skydeskive for al hendes frustration. Jeg var virkelig blevet skudt på og havde ikke nogen mulighed for at lande det. Jeg kunne bare stå derhjemme i min stue.
Mit hjem blev med tiden inficeret af tunge samtaler. Jeg kunne ikke bare lukke døren og træde ind i et nyt rum og være mor eller Britta. Det hele flød sammen. Med hjemmeskolede børn i 3. og 6. klasse har jeg under coronakrisen ofte følt, at jeg hverken slog til som mor eller socialrådgiver.
Jeg får en knude i maven, når jeg tænker tilbage på en dag, hvor jeg igen sad og havde en svær samtale i røret. Det var helt tydeligt, at min datter havde brug for voksenhjælp til hjemmeundervisningen, og det kunne jeg ikke give hende.
Selv om min datter havde tårer i øjnene, var jeg nødt til at afvise hende, fordi jeg havde en borger i telefonen, som også krævede min opmærksomhed. Og jeg vidste, at hvis jeg lagde på eller ringede tilbage senere, ville jeg miste momentum. Det var så sårbart, det, der foregik i telefonen, så det kunne jeg ikke afbryde. Da min mand kom hjem fra arbejde, brød jeg fuldstændig sammen. Det var for hårdt at skulle foretage den prioritering. At vælge min datter fra. I mit eget hjem.
Den slags situationer har der været en del af. Følelsen af utilstrækkelighed, frustration og usikkerhed. Ikke at kunne være til stede 100 procent hverken over for mine børn eller mine borgere.
’Refleksion’ er et redigeret uddrag af ’Coronakrisens sociale eksperiment’ i podcastserien ’Når arbejdsdagen får corona’. Lyt med på din foretrukne podcast-app.