Refleksion: ”Jeg skiftede job med en følelse af at forlade den synkende skude”

Milene Steptoe er socialrådgiver, Dansk Kvindesamfunds Krisecenter

Refleksion: ”Jeg skiftede job med en følelse af at forlade den synkende skude”

Foto: Lisbeth Holten

Gennem ni år har jeg arbejdet i et fantastisk Opusteam i København, hvor vi har behandlet unge med psykoselidelser. Jeg har set mange rejse sig og finde fodfæste igen. Nogle er blevet mere selvstændige, og klarer sig med mindre støtte. En del er blevet selvforsørgende. Nogle er kommet forbi for at hilse på flere år efter, at deres forløb er afsluttet. De har blæst mig bagover med fortællinger om, hvor langt i livet de er kommet trods svær lidelse.

Det er så meningsfuldt et arbejde, men alligevel har jeg nu valgt at takke af. Da jeg startede i Opus i 2013, havde vi hver ansvar for 10 patienter. I dag har vi ansvar for 18. Med mistrivslen blandt børn og unge er det nærliggende at spå en fremtid, hvor dette tal kun bliver større.

I min funktion har vi ansvar for menneskers liv og sikkerhed.

Men i en presset hverdag er det svært at sætte farten ned og skabe den nødvendige tid til refleksion. Det øgede caseload betød, at jeg oftere følte mig alene med svære situationer. Både fordi jeg selv havde svært ved at finde tid til at søge sparring, og fordi mine kollegaer var travlt optaget af andre situationer.

Det gav dage med udmattelse og ondt i maven over de beslutninger, som jeg endte med at tage på egen hånd. Jeg brugte alt, hvad jeg havde i mig, og havde ikke noget tilbage til mine egne børn, når arbejdsdagen var slut.

Jeg følte mig frustreret og magtesløs. For mig har det været et valg mellem at sygemelde mig eller søge væk. Det blev så det sidste, og det er med en følelse af dårlig samvittighed over for både kollegaer og patienter. En følelse af at forlade den synkende skude og lade andre i stikken.

» OPUS er et specialiseret behandlingstilbud i Region Hovedstadens Psykiatri til unge mellem 18 og 35 år, der for første gang oplever tegn på en psykose.


Har du en oplevelse, der har givet stof til eftertanke, så skriv til os på refleksion@socialraadgiverne.dk.